slim deurslot is toekomst

visualisatie van slim deurslot in een slim huis
een slim deurslot helpt maakt ons leven makkelijker

Supermarktketen Albert Heijn test sinds begin oktober het tot in de koelkast bezorgen van online bestelde boodschappen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onder meer een slim deurslot. Een tiental huishoudens maken acht weken lang onderdeel uit van de pilot. Deze test is volgens Albert Heijn vooral ‘gericht op de toekomst’. De bestelde boodschappen worden namelijk dankzij het slimme deurslot tot in de koelkast bezorgd. De klant hoeft dus helemaal niet thuis te zijn. Het bezorgconcept rondom het slimme deurslot werd in juni van dit jaar door AH Online Labs voor het eerst gepresenteerd op het hoofdkantoor in Zaandam.

slim deurslot brengt gemak

Om dit mogelijk te maken zet Albert Heijn samen met deze klanten de stap naar slimme huizen. Met die technologie is het op veel manieren mogelijk om je leven leuker, beter of makkelijker te maken. Deze test valt vooral in de laatste categorie. De huizen van de deelnemende gezinnen zijn namelijk zowel voorzien van een slimme deurbel als slimme deursloten. Albert Heijn maakt in deze proef gebruik van respectievelijk de merken SecuFirst en Nuki. Devices van andere merken zoals Ring zijn vanzelfsprekend voor dit soort toepassingen ook mogelijk. Zowel Nuki als SecuFirst ‘praten’met slimme assistenten zoals Amazon Alexa en Google Assistent. Daarmee zijn ze dus ook volledig te integreren in een slim, stembestuurd huis.

zet maar neer…

Een voice assistent is voor deze service echter niet randvoorwaardelijk. In de proef ontvangt de bewoner een melding via een app op smartphone of tablet zodra de bezorger aanbelt. Vanuit deze toepassing kan de bewoner meteen ‘videobellen’ met de bezorger. Dat werkt op gelijksoortige wijze als bekende applicaties zoals facetime en WhatsApp. Na identificatie van de bezorger kan de bewoner zijn deur openen via de app. In de toekomst zijn er ook mogelijkheden om de bezorger bijvoorbeeld met een éénmalige QR code toegang te geven tot de woning. Na opening van de (voor)deur brengt de bezorger de boodschappen naar de keuken. Gekoelde producten worden daarbij meteen in een tas in de koelkast gezet. Na het verlaten van het huis sluit Nuki de deur automatisch weer af.

slim deurslot ook bij gedeelde voordeur

Deze manier van thuisbezorgen is ook mogelijk in gebouwen met een gedeelde voordeur. Daarvoor is wel een extra stap nodig en wordt gebruik gemaakt van het slimme deurslot Nello. Met Nello gaat de gezamenlijke deur automatisch open als de bezorger op het afgesproken tijdstip aanbelt. De rest van het proces blijft gelijk.

mooier-beter-makkelijker

Doordat een bezorger op deze wijze ‘vrij’ toegang kan krijgen tot een willekeurige ruimte, worden de bezorgmomenten veel flexibeler. De klant kan namelijk voortaan ook momenten kiezen waarop hij/zij niet thuis is. Daarmee wordt een belangrijke beperking in pakket bezorging weggenomen. Over resultaten van de proef is nog niets bekend. Ook PostNL heeft in het verleden met deze manier van thuisbezorgen geëxperimenteerd. Uit de variëteit van dit soort initiatieven blijkt eens te meer dat slimme huizen en de ‘nieuwe’ services daar omheen ons dagelijks leven op vele manieren gaan beïnvloeden. En zeker kunnen verrijken.

Black Friday slimme speaker gekte

Over een week is het weer zo ver. Op vrijdag 23 november as. start het jaarlijkse Black Friday weekeinde in Nederland en België weer. In de aanloop naar die ‘koopgekte’ informeren & inspireren wij je graag over de slimme speaker. Het gebruik van een slimme speaker in huis en op de werkvloer neemt namelijk een grote vlucht. De Black Friday slimme speaker koper is zowel man als vrouw en meestal 35+ in leeftijd. De slimme speaker wordt gebruikt als persoonlijke digitale assistent. Of als basis voor een slim huis in combinatie met handige smart home toepassingen.

Black Friday slimme speaker aanbiedingen voor Google Home en mini.
Black Friday slimme speaker aanbiedingen

En de populariteit daarvan stijgt snel. Zeker sinds de introductie in Nederland van de Google Assistent en de slimme speaker Google Home. Het naderende Black Friday weekeinde zal naar verwachting dan ook stevig aan die groei bijdragen. De komende dagen gaan we namelijk heel veel communicatie in de media rondom Black Friday zien. En de slimme speaker zal daar een onderdeel van zijn.

oorsprong Black Friday

In de Verenigde Staten is Thanksgiving Day één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Deze valt altijd op een donderdag en de dag daarna hebben de meeste mensen vrij. De term Black Friday werd voor het eerst in 1965 in Philadelphia gebruikt als verwijzing naar de enorme verkeersdrukte in en om de stad op de vrijdag na Thanksgiving. Krijgen we dit jaar dan ook een Black Friday slimme speaker gekte? De detailhandel gebruikt het lange Black Friday weekeinde en heel veel populaire producten als de gekke start van de kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen en super lage prijzen. Er zijn winkels die al midden in de nacht open gaan en tot die tijd staan er al rijen consumenten om de extreem laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen.

Op YouTube zijn komische filmpjes daarvan te zien, zoals bijvoorbeeld onderstaande situaties…

Black Friday is populair. Dit jaar ook voor slimme speaker?

winst vanaf Black Friday

Er is nog een andere theorie over het ontstaan van de naam. Rond 1981 werd voor het eerst gesuggereerd dat winkeliers vanaf die dag zwarte cijfers schrijven. Dus winst beginnen te maken in dat kalenderjaar. Los van de werkelijke waarheid geeft dat wel aan hoe belangrijk het Black Friday weekeinde is. Ook in Nederland en België  wordt door de detailhandel handig op onder meer Black Friday slimme speaker deals ingesprongen door gekke aanbiedingen.

wat is een slimme speaker

Een slimme speaker is in essentie een luidspreker waar ook één of meerdere microfoons in zijn verwerkt. Daarnaast is die speaker aangesloten op een internet netwerk. Door het koppelen van die speaker met een digitale assistent ontstaat een slimme speaker. Via die speaker kun je dan bijvoorbeeld de weerverwachting opvragen via Google, muziek afspelen van je Spotify playlist of je slimme Philips Hue verlichting bedienen.

Er zijn inmiddels veel merken slimme speaker op de markt zoals Sonos, Apple, Google en Amazon.
Black Friday brengt ruim slimme speaker aanbod… wat te kiezen?

welke slimme speakers zijn er

Inmiddels zijn er diverse merken slimme speakers in Nederland op de markt. De Google Home is verkrijgbaar in een normale en mini variant. Daarmee kun je de Nederlandse versie van de Google Assistent aanroepen. En slimme apparaten bedienen die met de Assistent werken. Het Amerikaanse Amazon biedt voor Nederland een Europese versie aan van de Echo speaker. Die is in zowel klein, middel als grote variant verkrijgbaar via onder meer de Nederlandstalige webwinkel van Amazon. Met de Echo kun je gebruik maken van de Engelstalige versie van Alexa. Dat is een digitale assistent die door Amazon op de markt is gebracht en wereldwijd dusverre het meest aantal gebruikers heeft op slimme speakers.

Als laatste zijn de Sonos One en Sonos Beam in Nederland beschikbaar. Sonos is een Amerikaanse speaker fabrikant die inmiddels een aantal speakers voor Nederland voice ready – en daarmee slim – heeft gemaakt. Alexa werkt in veel landen al op Sonos speakers, maar officieel nog niet in Nederland omdat er nog geen Nederlandse Alexa is. Daarnaast wordt de Google Assistent in 2019 aan het Sonos platform toegevoegd.

Sonos heeft samen met HAY een kleurig assortiment Spnos One ontwikkeld.
 Sonos One tijdelijk in leuke, hippe kleuren leverbaar.

Black Friday slimme speaker aanbod

Wat is er nu leuker dan je dagelijks leven vanaf  het Black Friday weekend te verrijken met een gloednieuwe digitale assistent. Lekker praten, vragen stellen, dingen laten doen… wat wil je nog meer? De verwachting is dat er veel aanbiedingen zullen zijn rondom slimme speakers en (leuke) smart home toepassingen. Denk daarbij aan de Google Home, de Amazon Echo en de Sonos One. Maar ook aan slimme deurbellen, thermostaten en verlichting. Hét moment dus om te kopen als je dat toch al van plan was. Slimme speakers zijn bij veel (online) retailers te koop. Denk daarbij onder meer aan bol.com, BCC, Coolblue, Experten MediaMarkt.

donkere dagen met slimme assistentie

Los van Black Friday weekeinde is de periode november tot en met half januari bij uitstek een moment waarop we dit soort leuke en handige gadgets kopen. De  verwachting is dan ook dat de adoptie van slimme speakers en andere intelligente assistentende de komende drie maanden minimaal zal gaan verdubbelen. Enerzijds door de aandacht vanuit fabrikant en retail en de beschikbaarheid van Nederlandse varianten. Maar anderzijds ook door de scherpe aanbiedingen en sterke prijsdalingen die naar verwachting zullen volgen. Sluit jij je ook aan bij deze groep…

blijf op de hoogte…

Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in digitale assistentie, slimme speakers en smart home toepassingen, schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!

voice vooral nog fun

Het is wereldwijd singles day weekend en voor een aantal retailgiganten – zoals het Chinese Alibaba – het belangrijkste shoppingfestival van het jaar. Ook in Nederland en België buitelen vooral de winkels in consumenten elektronica over elkaar om de consument te verleiden naar hun webshop of vestiging in dorp, binnenstad of winkelcentrum te komen. Alle registers worden opengetrokken zowel qua productaanbod als kortingen.

ook digitale assistentie

Een korte rondgang laat zien dat ook slimme speakers en handige smart home toepassingen goed vertegenwoordigd zijn in dat aanbod. Sinds24 oktober jl. is de Google Home in een Nederlandse versie beschikbaar. Ook Amazon kan een Europese variant van de Echo met ingebouwde Engelstalige Alexa in Nederland leveren. Maar waar gebruiken we die slimme assistenten vandaag de dag nou eigenlijk meestal voor?

fun makes sense

Uit een internationaal onderzoek vanuit de Rotterdamse Erasmus Universiteit blijkt eind oktober 2018 dat intelligente assistenten en slimme speakers zoals Apple’s Siri en de Google Home het meeste gebruikt worden voor fun vragen en praktische informatie. ‘Hey Google, vertel me een grapje. Rap voor me, kun je beatboxen, dat soort zaken’, vertelt Anouk Mols, promovendus aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Maar voor ook ‘routebeschrijvingen en onderweg iemand bellen.’  

‘hey Google, luister je me af?’

Maar Mols – die zelf ook een Google Home thuis heeft staan – ziet in haar onderzoek dat er ook zorgen zijn over sociale aspecten, de privacy en – paradoxaal – juist ook over het gemak van digitale assistentie. Privacy gaat niet over dataverzameling, maar over het meeluisteren door zowel van omstanders als externe belanghebbenden. ‘Hey Google, luister je me af?’ is dan ook een brandende vraag die consumenten hebben. Wel gaven ze aan ‘dat niet verwachtten van de Nederlandse overheid – die vertrouwen ze wel.’ Maar meer van grote wereldmachten.

te handig?

Daarnaast is de zorg om het gemak en daarmee ‘om lui en afhankelijk te worden van een apparaat en zodoende de controle uit handen te geven.’ En de desocialisering binnen families die uit dat gemak ontstaat. In plaats van de ouders licht Google of Alexa kinderen dan bijvoorbeeld voor over de Tweede Wereldoorlog als voorbereiding op hun spreekbeurt.

mooie toekomst

Uit het onderzoek blijft dat drie van de vier geïdentificeerde Nederlandse gebruiksgroepen slimme speakers wel zien zitten. De ‘critici’ hebben wel bezwaar maar zien zichzelf in de toekomst wel een slimme speaker gebruiken. De ‘tech-enthousiasts’ gaan zeker tot gebruik over en de ‘opgevers’ gaven aan ‘dat zoveel bedrijven al data over hen verzamelden dat zo’n speaker het verschil ook niet meer maakt.’ Grootste bezwaar blijft bij de ‘sceptici’. Zij vertrouwen de slimme speakers gewoonweg niet ‘omdat ze van techgiganten zijn.’ Daarnaast sprak bijna iedereen wel over de speaker als een ‘hij’ of ‘zij’. We zien het dus inmiddels ook niet meer als een object. ‘Slimme speakers worden een groter succes dan de intelligente assistent op de telefoon’ volgens Mols. Met name omdat ‘de hele familie hem aan kan sturen.’

onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête en focusgroepen en maakt deel uit van een Amerikaans-Nederlands project waarbij onder meer wordt gekeken naar verschillende technologieën en hoe mensen die in het dagelijks leven gebruiken.

Alexa app voor Windows 10

Vanaf vandaag – 9 november 2018 – is een Amazon Alexa app beschikbaar voor Windows 10 PC’s. In diverse landen kun je de app gratis downloaden in de Microsoft Store. Maar in de Benelux moeten we nog even op de ondersteuning van Alexa wachten.

geen Nederlands

Alexa spreekt nog geen Nederlands. Dat is de ook de reden dat de slimme speaker Amazon Echo nog niet in een Nederlandse uitvoering beschikbaar is. Om eenWindows 10 PC met Alexa te kunnen bedienen moeten we dus ook nog even wachten. Want de de Alexa PC app is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duisland beschikbaar. Volgend jaar komen daar meer landen bij.

Maar er lijkt wel een workaround voorhanden te zijn. Middels een Amerikaans of Duits Microsoft account kun je toch van de app gebruik maken. Verander wel de landinstellingen van je account want het volstaat niet om je simpelweg via een VPN virtueel naar één van de landen te verplaatsen waar de app beschikbaar.

instappertje

Alexa voert in Windows alleen nog eenvoudige taken uit. Vraag Alexa bijvoorbeeld naar de weersverwachting, de volgende afspraak in je agenda, het laatste nieuws, laat Alexa je wekken of zet een timer voor je pizza. Het streamen van muziek op je PC via bijvoorbeeld je Spotify account lukt Alexa echter nog niet. Ook wordenvolgend jaar meer PC specifieke spraakcommando’s gelanceerd. Daardoor wordt Alexa nog slimmer binnen het Windows 10 platform en kan dan bijvoorbeeld je PC afsluiten, het volume bedienen en webpagina’s openen. Wel kun je al gebruik maken van alle Alexa skills uit de Alexa bibliotheek die door ontwikkelaars zijn gebouwd.

plug & play

Om gebruik te maken van Alexa op je Windows 10 PC is in principe geen extra hardware nodig. Alexa gebruikt de microfoon en luidsprekers van je laptop of desktop en kan dus door het simpel roepen van ‘Alexa’ geactiveerd worden. Dat geldt echter alleen voor compatibele systemen. Overige systemen moeten iedere keer op het de Alexa icoon klikken om van haar gebruik te maken. Gerenommeerde fabrikanten als Dell, Asus, Acer, HP en Lenovo installeren Alexa inmiddels al standaard op hun systemen. Maar zonder activatie van Alexa in Nederland kunnen we ook daar nog geen gebruik van maken.

collega assistentie

Er is meer assistentie op de markt. Microsoft beschikt zelf ook over een digitale assistent namelijk Cortana, maar zoekt kennelijk toch ook de samenwerking met Amazon. Dit is niet de eerste interactie tussen beide grootmachten. Alexa concurreert wereldwijd verder met onder meer met Google Assistent, Apple Siri, en Samsung Bixby. Alleen Siri en de Assistent zijn momenteel beschikbaar in het Nederlands.

voice voor singles

Vanaf morgen – vrijdag 9 november – start de jaarlijkse eindejaarsretailgekte met het singles day weekend. De eigenlijke singles day is ieder jaar op 11 november; dus pas op zondag. Maar evenals rondom black friday grijpt de retail het gehele weekeinde aan om dit te vieren. De gehele week zijn er dan ook al aankondigingen van retailers zoals bol.com, mediamarkt en bcc te zien en horen in de diverse (social) media. We verwachten dat de slimme speaker en digitale assistenten hierdoor een stevige boost zullen krijgen.

slimme chinezen

Singles day is over komen waaien uit China. In 1993 riepen studenten aan een Chinese universiteit deze dag voor singles in het leven als aanvulling op Valentijnsdag; het moment voor stelletjes en geliefden. En kozen voor 11 november als de perfecte datum met 1-1-1-1 als het juiste symbool voor de happy single. In China is het sindsdien – naast een leuk en happy festival – vooral een shoppingdag geworden, waarin jaar over jaar de (online) omzet records voor retailers sneuvelen. In Nederland – en meer en meer ook in België – wordt  deze dag gezien als een moment om jezelf te verwennen. Net als Moederdag, Vaderdag, dierendag en het trendy ‘me time’ is er nu dan ook een ‘me day’. Ook hier wordt daar door de detailhandel handig op ingesprongen door gekke aanbiedingen en vooral gekte in kortingen.

gek blog?

Wat is er nu leuker dan je leven als single tijdens singles day  weekend te verrijken met een gloednieuwe digitale assistent(e). Lekker samen praten, vragen stellen, dingen laten doen… wat wil je nog meer? De verwachting is dat er veel aanbiedingen zullen zijn rondom voice assistants en (leuke) smart home toepassingen. Denk daarbij aan de Google Home, de Amazon Echo en de Sonos One. Maar ook aan slimme deurbellen, thermostaten en verlichting. De eerste aanbiedingen met kortingen tot 15% komen al voorbij. Hét moment dus om te kopen als je dat toch al van plan was. Niet alleen voor singles natuurlijk… Wij vonden dit dan ook een prima onderwerp om in onze blog op te nemen.

slimme gekte

Singles Day is wereldwijd een shopping event. Slimme speakers zijn hierbinnen focus van retail.

Los van singles day blijkt in de praktijk dat de maanden november,  december en (begin) januari bij uitstek momenten zijn waarop we leuke en handige gadgets kopen. Na singles day volgen eind november het black friday weekend en dan – naast sinterklaas – de feestelijke kerst aanbiedingen en opruimingsacties. Wij verwachten dan ook dat de adoptie van voice en andere intelligente assistenten de komende drie maanden minimaal zal gaan verdubbelen. Enerzijds door de aandacht vanuit fabrikant en retail én de beschikbaarheid van Nederlandse varianten. Maar anderzijds ook door de scherpe aanbiedingen en sterke prijsdalingen die naar verwachting zullen volgen. Sluit jij je ook aan als nieuwe smart ambassadeur…

meer info…

Onderstaand ter afsluiting een wat langere video met leuke, inspirerende achtergrond informatie.

hippe sonos

Naast standaard zwart en wit is de slimme Sonos One speaker vanaf vandaag-  5 november 2018 – tijdelijk ook leverbaar in vijf  hippe kleuren. Deze komen uit het 2018 kleurpallet van het trendy Deense design brand HAY. De kleuren zijn vooral rustig en dragen de mooie namen als pale yellow, soft pink, vibrant red, forest green en light grey. Er is een beperkte serie aangemaakt, dus levering is zolang de voorraad strekt.

Deens design

De samenwerking tussen Sonos en HAY werd afgelopen april in Milaan tijdens de Salone di Mobile aangekondigd. HAY is een Deens meubel- en woonaccessoire merk uit Kopenhagen en werd opgericht in 2002 door Mette en Rolf Hay. Het merk laat zich inspireren door de stabiele bouwwerken uit de architectuur en de dynamiek van de mode. Mette Hay stelt dan ook over deze serie Sonos speakers : “voor mij moet ieder voorwerp zijn eigen verzameling kleuren hebben, die kunnen passen bij een ruimte of juist contrast creëren voor een grotere impact”.

HAY voor Sonos One Limited Edition Collection

Sonos One

Sonos One is een slimme speaker die verschillende voice services ondersteunt.  En onder meer muziek, podcasts en audio boeken uit meer dan 80 verschillende content bronnen af kan spelen. Daarnaast kan de Sonos One in Nederland bijvoorbeeld als basis dienen voor Alexa; de slimme assistent van Amazon. Met een Amazon account en de Alexa app, heb je dan ook – naast een krachtige geluidskwaliteit – meteen een omvangrijke digitale assistent in huis. Alexa is echter nog niet in de Nederlandse taal beschikbaar.

slimme home sound

Als onderdeel van een slim home sound systeem werkt de Sonos One verder naadloos samen met andere Sonos speakers zoals de Play 3 de Soundbar en de Beam en brengt zo onder meer draadloos muziek in iedere kamer van je huis.

Sonos & Google Assistent

Na een eerdere samenwerking met Amazon’s Alexa komt Sonos nu ook met de integratie van Google Assistent in de slimme speakers Sonos One en Sonos Beam. Volgens een bericht van de Amerikaanse fabrikant uit California op 1 november jl. zal deze ondersteuning  naar verwachting begin 2019 beschikbaar zijn. Een concrete maand of kwartaal wordt nog niet genoemd. Sonos maakte eveneens bekend dat enthousiaste gebruikers zich nu al in kunnen schrijven voor een besloten bètatestprogramma met Google Assistent. Dat programma zal enkele maanden duren en wordt uitgevoerd ‘om de ervaringen goed te krijgen.’

Assistent wat later

De oorspronkelijke opzet was om de Assistent al in 2018operationeel te hebben, maar Sonos heeft meer tijd nodig. De integratie met de Google Assistent zal automatisch via een software update verlopen. Gebruikershoeven – naast het downloaden van de software – daar niets bijzonders of extra’s voor te doen.

Alexa populair

In diverse (Engelstalige) landen ondersteunt Sonos al wel een slimme assistent. Met de Sonos One en de Sonos Beam is het in diverse landen mogelijk Alexa aan te roepen en gebruik te maken van al haar slimme toepassingen zoals informatie, hulp in je dagelijkse taken en aansturen van je het slimme huis. In de Verenigde Staten is het gebruik van Alexa populair. En maakt het bezit en gebruik door Amerikanen van smart assistents via slimme speakers grote stappenvoorwaarts. In Nederland kan Alexa via de Sonos speakers officieel niet worden bediend. Wel levert Amazon in Nederland de Europese versie van de Echo speakerwaar de Engelstalige Alexa in is geïntegreerd.

Via de blog van Sonos is de voortgang van deze ontwikkeling te volgen.

Google Home populair

Google Home en de Google Assistent zijn wereldwijd bezig met een stevige opmars. Topman Sundar Pichai gaf gisteren – 25 oktober 2015 – een korte toelichting op de kwartaalcijfers van Alphabet, het moederbedrijf achter de techgigant Google. Daaruit bleek onder meer dat het dagelijks actieve gebruik van de Google Home “over alleen al het laatste jaar met factor vijf is gegroeid”.

bijzonder tevreden

Pichai is daarnaast erg tevreden over de ontwikkeling van de Google Assistent. De Assistent blijft tractie winnen en is inmiddels beschikbaar in 20 talen en 75 verschillende landen. Daarnaast – en dat onderstreept de hoge mate van technologische ontwikkeling – kan de Assistent nu óók meerdere talen gelijktijdig spreken, verstaan en begrijpen. Overigens kan de Home tot zes verschillende stemmen herkennen om zo iedere gebruiker een gepersonaliseerde service te geven.

nu ook met beeld

Naast de ‘gewone’ Home –die inmiddels beschikbaar is in onder meer Nederlands, Duitsland, Frankrijk, Japan, Canada en de Verenigde Staten – is nu ook een serie slimme speakers met display geïntroduceerd. De zijn beschikbaar vanuit Google zelf zoals de Google Home Hub, maar ook vanuit grote andere merken zoals Lenovo en JBL.

best handig…

Naast de verdere uitrol van spraaktechnologie via de slimme Assistent experimenteert Google in De VS nu met de geheel nieuwe duplex technologie. Deze stelt de Assistent in staat om op jouw aanvraag geheel zelfstandig telefoongesprekken te voeren en bijvoorbeeld een afspraak bij de kapper te maken of een tafel te reserveren in een restaurant.

Google Assistent reserveert kapper
Google Assistent reserveert restaurant

tweede verjaardag

De Google Home werd voor het eerst in mei 2016 in door Google aangekondigd en aansluitend in de Verenigde Staten geïntroduceerd in november 2016 en is dus nu twee jaar op de (wereld)markt.  Exacte cijfers zijn niet bekend maar schatting is dat er inmiddels tientallen miljoenen Google Home slimme speakers wereldwijd in gebruik zijn.

Nieuwe services KLM

De Google Home is nog maar net live in ons land of onze nationale trots komt al met enkele mooie toepassingen voor deze slimme speaker en digitale assistent. Vanaf nu helpt BB je met het plannen en aansluitend voorbereiden van je reis!

KLM voegt nu slimme diensten toe aan het servicepakket.

vind!

Een vraag die we ons vaak stellen voor een weekendtrip of de volgende vakantie is ‘waar gaan we heen…?’ KLM gaat je daarbij helpen. Op basis van een korte dialoog stelt BB (BlueBot; de chatbot van KLM)  je drie bestemmingen  voor die passen bij je gewenste vluchtduur, budget, reisdatum en je reisthema. En geeft tevens een korte uitleg over die voorgestelde bestemmingen. Aansluitend stuurt BB een direct een link met de actuele ticketprijzen naar je smartphone.
Gewoon geen gedoe…

hoe laat?

Een mooie andere service – zeker voor de nietzofrequentflyers – is de nieuwe vertrekplanner. BB vertelt je op basis van actuele data die afkomstig is van Schiphol op welk tijdstip je op de luchthaven aanwezig moet zijn. En adviseert je eveneens hoe laat je  het beste van huis kan vertrekken; zowel met de auto als het openbaar vervoer.
Nooit meer te laat dus…

slimme diensten niet nieuw

KLM heeft eerder al twee slimme voice diensten geïntroduceerd. Deze zijn dan nu ook op de Google Home beschikbaar. Een eerdere “zoek  & boek” dienst en – heel handig – een persoonlijk advies over het inpakken van je koffer. “BB checkt zelfs het weer” zo vertelde Karlijn Vogel, director Social van KLM bij de introductie van deze dienst destijds. “Als je bijvoorbeeld naar Kenia op safari  gaat en er wordt regen voorspeld, dan waarschuwt BB dat je een regenjas mee moet nemen.” De chatbot adviseert op basis van je (KLM) bestemming, de reisduur en weersverwachting niet alleen over kleding en bagage, maar geeft ook adviezen over paspoort, visa en eventuele medicatie.

Handig toch…!