ontdek

Het lijkt alsof de ontwikkeling van digitale assistentie iets is van de laatste tijd. Maar techgiganten zijn al sinds de jaren ‘60 volop bezig met het vormgeven van de basis voor die hedendaagse, slimme technologie… spraakherkenning!

In het begin werden stappen voorzichtig en langzaam gezet. Door de enorme groei van beschikbare en vooral bruikbare data en de exponentiele toename van rekenkracht worden computersystemen steeds intelligenter. En gaan ontwikkelingen nu razendsnel. De laatste paar jaar worden dan ook grote & zichtbare vorderingen gemaakt.

grote jongens

Bedrijven als Google, Amazon, Apple & Microsoft voegen meer en meer kunstmatige intelligentie toe aan apparaten en software. Die gaan ons – samen met spraakherkenning, slimme algoritmen en zelflerende capaciteiten – als persoonlijke assistent verder helpen bij veel van onze dagelijkse, terugkerende klussen & taken.

slimmer dan wij?

juiste voorspellingen

In 2017 werden iedere seconde (!) meer dan 125 apparaten en sensoren op het Internet of Things (IoT) aangesloten. Al deze devices verzamelen en verspreiden enorme hoeveelheden gegevens. De combinatie van deze gegevens, de algoritmen en de huidige rekenkracht van apparaten maakt onze omgeving slim; heel slim.

En door onze menselijke gewoonten en vooral ons regelmatige, terugkerende gedrag zijn deze devices – met behulp van al die data – steeds beter in staat om onze gedragingen te voorspellen. En ons daarmee te helpen, te vermaken en digitaal te assisteren…

Het IQ van de hedendaagse assistenten zoals Google Assistent en Amazon Alexa ligt met een score van plm. 50 al op het niveau van een zesjarig kind. Nog even verdubbelen en we zitten op een IQ van 100; de intelligentie van een gemiddeld mens.

Dit wordt dan ook ongetwijfeld het tijdperk van de slimme, digitale assistent.

nieuwste nieuw!

Na de opeenvolgende introducties van de mainframe computer, de desktop computer, het internet en de smartphone stappen we nu het decennium van de digitale, slimme, intuïtieve en stemgestuurde assistentie in. Ook deze technologie gaat ons leven volledig veranderen. En waarschijnlijk nog meer dan de (r)evolutie van de computers, het internet en de smartphone bij elkaar.

onbekend dus onbemind?!

Net als met de introductie van de smartphone duurt het altijd even voordat een nieuwe technologie echt landt bij het grote publiek. Dat fenomeen noemen we de ‘snelheid van adoptie’ en kan worden weergegeven in een curve. We zien nu dan ook nog relatief weinig digitale assistentie om ons heen. Pas een handjevol ‘slimme’ mensen heeft deze ontwikkeling omarmd, waarbij ook de onderliggende technologieën nog steeds volop in ontwikkeling zijn. We noemen die groep de innovators. Zij zijn de aanjagers die iedere nieuwe ontwikkeling nodig heeft.

Maar ‘morgen’ landt dit bij de early adopters. Bij jou dus, maar ook bij mij en bij onze vrienden. En ‘overmorgen’ gaat de technologie écht vliegen omdat onze buren en collega’s de Google Assistent of Amazon’s Alexa gaan gebruiken. De ontwikkeling wordt daarmee dan eigenlijk algemeen aanvaard en gaat de fase van early majority in.

Bij de smartphone duurde dat ongeveer vijf jaar. De verwachting voor digitale assistentie is slechts drie jaar… En het gebruik van een digitale assistent is meer dan de moeite waard. De enige manier om jezelf of anderen daar van te overtuigen, is door het te ervaren. Wanneer zijn onze werkplekken aan de beurt…?

verschil!?

Hoewel alle smart assistents in meerdere of mindere mate slim zijn en/of ondersteuning bieden, maken we voor nu nog een onderscheid. Met de stemgestuurde assistenten hebben we éérst een feitelijke interactie voordat ze ons iets leveren. De intuïtieve, zelflerende assistent doet – gevraagd maar veelal ongevraagd – nuttige of noodzakelijke dingen voor ons door het aanleren en begrijpen van onze patronen en gedragingen.

hey Mercedes, play me some hiphop…

Om het verschil duidelijker te maken, kunnen we een parallel maken met de moderne auto zoals bijvoorbeeld de uiterst slimme nieuwe Mercedes A klasse. De navigatie voert desgevraagd een opdracht voor ons uit; en het automatisch remmen voor een obstakel is intuïtief.