slim huis

Op deze pagina informeren & inspireren we je over verschillende onderwerpen rondom een slim huis. Een term die daar ook vaak voor wordt gebruikt is smart home. Er zijn heel veel slimme huis toepassingen. Wij beperken ons alleen maar tot concepten die zelflerend zijn. Of een verbinding maken met een slimme voice assistent zoals Google Assistent, Amazon Alexa of Apple Siri. Bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld de Hue slimme verlichting van Philips, de Nest slimme thermostaat en de Ring slimme deurbel.

het slimme huis van morgen wordt bediend via stem
je stem wordt de manager van een slim huis

wat is een slim huis?

Het slimme huis – ook vaak smart home genoemd – is een term die wordt gehanteerd om (een set van) slimme apparaten aan te duiden die in en om het huis automatisch met elkaar samenwerken. Dat wordt ook vaak gekoppeld aan of geassocieerd met een andere term namelijk het Internet of Things. Het slimme huis als concept is eigenlijk ‘het gebruiken van apparaten en elektronica die met internet verbonden zijn voor de automatisering van processen in en om de woning’. Wat belangrijk is om te realiseren – en daar zit vaak een afwijking met andere definities – is dat er in deze betekenis & visie geen specifieke tussenkomst van een gebruiker (meer) nodig is.

Het kan en mag wel, maar het hoeft niet. Het huis en de apparaten zijn bij elkaar zo slim dat ze intuïtief kunnen doen wat moet gebeuren. Bijna alles gebeurt daarbij automatisch, vaak zonder dat je het merkt. Je huis en daarmee de apparaten in en om het huis leren van jou, van je gewoonten en je gebruiken. Kortom van jouw leven. Wij laten de voordelen van zo’n slim huis zien. En willen smart home als concept en levenswijze onmisbaar maken voor ieder huishouden. Want een slim huis zorgt voor meer gemak, meer rust, meer controle en meer besparing

hoe werkt dat in zo’n slim huis?

In een echt slim huis gaat alles automatisch. En dat betekent in dit geval ‘precies zoals jij dat wilt’. Het is lastig om in een paar woorden uit te leggen hoe zo’n slim huis dan precies werkt. Drie elementen zijn daarbinnen in ieder geval belangrijk:

  • apparaten en toepassingen praten ongestoord (met elkaar) via een netwerk
  • ze kunnen zelfstandig gelijktijdig en/of opeenvolgend dingen in gang zetten en
  • en zijn zelflerend of kunnen met jou kunnen praten via bijvoorbeeld een slimme speaker.

Door deze drie factoren hun werk te laten doen ontstaat een slim huis.

via voice praten we met ons slimme huis
een slim huis praat met je

We zijn in onze definitie in ieder geval de fase voorbij dat alles nog via een app op smartphone of tablet moest werken.En de besturingssystemen en protocollen onderling niet met elkaar overweg konden. En alles net niet lekker of niet slim werkte. Die ontwikkeling is inmiddels achterhaald. Via een zelflerende assistent of slimme speaker en ondersteuning van kunstmatige intelligentie, algoritmen en het ‘internet der dingen’ is bijna alles mogelijk en programmeerbaar. Denk bijvoorbeeld aan een ideaal ochtendritueel wat we later hier zullen beschrijven.

waarom een slim huis?

Als mensen hebben we allemaal onze patronen. En doen we vaak op gelijke momenten dezelfde terugkerende dingen. En zijn we daarmee redelijk voorspelbaar. Het is dan eigenlijk ook vreemd dat je bijvoorbeeld de verwarming moet regelen als je op een mooie winteravond thuis komt. Iedere keer wil je waarschijnlijk hetzelfde; een temperatuur van 21 graden en wel zo snel mogelijk. Er zijn ook thermostaten die op gezette tijden aan en uit gaan. Maar die wijken niet van hun voorgeprogrammeerde patroon af.

Hoe mooi zou dan bijvoorbeeld een slimme thermostaat zijn. Die in dit voorbeeld vaststelt dat jij thuiskomt. Of zelfs ‘ziet’ dat je onderweg naar huis bent. En aansluitend de gewenste temperatuur voor je gaat regelen. Zodat het snel 21 graden wordt. Of zelfs al 21 graden is als je thuis komt. Omdat je slimme huis vast heeft gesteld dat je op werk bent vertrokken of in de buurt van huis aankwam.

in een slim huis bedien je de apparaten met je stem
niet alleen je thermostaat

je dagelijkse scenes

Maar waarom zou je dat alleen doen voor de thermostaat. Waarschijnlijk doe je ook de lampen aan, zet je muziek op en doe je de gordijnen dicht. Waarom zou je al die handelingen separaat doen als het allemaal gelijktijdig kan…? Want net als de thermostaat kunnen ook die andere apparaten vaststellen dat je thuis komt of onderweg bent. Of je vertelt ze gewoon allemaal met 1 commando ‘ik ben thuis’ wat je wilt dat ze doen. ‘Ik ben thuis’ en poefff…. alles wordt voor je geregeld. Of – geheel ander voorbeeld-  hoe makkelijk is het dat je slimme, zelflerende koelkast automatisch een boodschappenlijst voor je maakt. En die zelfs ook bij je favoriete supermarkt voor je bestelt. Waarna de bezorgdienst middels je slimme slot de boodschappen tot in de keuken bezorgt. En je al je aankopen gewoon in 1x/maand automatisch afrekent.

voordelen van een slim huis?

Er zijn legio voordelen te noemen van een smart home. Maar in essentie komen die vaak neer op gemak, groter gevoel van veiligheid, besparingen en ‘gewoon’plezier. Bijna iedere toepassing heeft wel één of meerdere van deze elementen in zich.

hoe zet je zo’n slim huis op?

Je kunt in een slim huis ontzettend breed gaan qua toepassingen. Maar ook simpel beginnen met bijvoorbeeld een slimme speaker en een slimme thermostaat. En daarna stap voor stap je huis en leven steeds slimmer maken. In alle oplossingen en informatie die wij verstrekken beperken we ons alleen maar tot apparaten en toepassingen die zelfdenkend en/of zelflerend zijn. Of via een slimme speaker opdrachten aan kunnen nemen.

Wat we voor het gemak er ook buiten laten, zijn de moderne televisies die nagenoeg allemaal al slim zijn. Maar ook de communicatiedragers zoals routers en wifi versterkers. Voor een slim huis worden veelal de volgende categorieën van producten door consumenten gekozen:

  • Slimme thermostaat om de verwarming makkelijker en specifieker in te kunnen stellen. Soms ook gecombineerd met een slimme CV ketel die daardoor zuiniger stookt en energie bespaart.
  • Slimme verlichting die op heel veel verschillende manieren een bijdrage kan leven aan comfort in je leven. Soms zelfs gecombineerd met slimme camera’s en een beveiligingssysteem.
  • Slimme speakers waarmee je de muziek via je stem bedient. En waarmee je ook al je slimme huis toepassingen kunt managen. In sommige gevallen zijn deze speakers onderdeel van een (premium) multiroom muziek systeem.
  • Slimme levensredders zoals rook- en koolmonoxidemelders. Die je ook informeren als je zelf niet thuis bent. Maar iemand anders wel.

maar ook met…

  • Slimme camera’s die zorg dragen voor bewaking voor bijvoorbeeld de voor- en achterdeur, de tuin en specifieke ruimtes in huis. De moderne camera’s zijn meer en meer met gezichtsherkenning uitgerust. Dat betekent dat ze geen alarm afgeven op geautoriseerde gezichten. Ook wordt de voordeur camera nu steeds meer gecombineerd in en met een slimme deurbel, waardoor je meteen ziet wie er aanbelt.
  • Slimme huishoudelijke apparaten zoals de slimme stofzuiger, koelkast, wasmachine en koffie automaat. Allemaal kunnen ze – op hun eigen wijze – een steentje bijdragen aan het makkelijker, leuker en beter maken van jouw leven.
  • Slimme zonwering en gordijnen. Alles open. Of alles dicht. Via een slimme speaker. Of op een vastgesteld tijdstip. Of gedreven door het weerbericht of de zonnestand.

Vanuit onze definitie verbind je deze slimme toepassingen met je slimme speaker platform en ga je je slimme leven leiden. Let er wel op dat iedere toepassing ook met jouw (spraak)platform kan communiceren.

waar smart home toepassingen aanschaffen?

Smart home toepassingen zijn inmiddels op veel plaatsen te koop. Winkel ketens zoals MediaMarkt, BCC en Expert bieden legio keuze in apparaten en toepassingen. Ook online platformen zoals bol.com en Coolblue.nl kunnen je prima van dienst zijn. Maar denk ook aan de plaatselijke installateur. Die kan je vaak niet alleen de slimme apparaten leveren, maar je ook van een gedegen, persoonlijk advies voorzien, alles voor je installeren en zorg kan dragen voor een goed werkend (wifi) netwerk. Qua kosten is alles mogelijk. Je kunt klein met een beperkte uitgave beginnen. Maar een volledig slim huis met alles gewenste slimme aanpassingen zal een grote uitgave betekenen. Probeer dan ook voor jezelf van te voeren een inschatting te maken wat je graag wilt. En zet daar een (financieel) pad naar uit.

Tot slot

Afsluitend nog een inspirerend filmpje uit een reeks die speciaal door de VPRO is gemaakt.