Apple Siri

De digitale assistent Siri van Apple is de eerste stemgestuurde assistent die beschikbaar werd voor een breed publiek. Siri is in 2010 als gloednieuwe app en nieuwste innovatie door Apple geïntroduceerd. Vanaf 2011 wordt de Apple Siri zelfs als één van de belangrijkste features geïntegreerd in alle Apple devices. Inmiddels is Apple Siri geïnstalleerd op honderden miljoenen Apple devices zoals de iPhone & iPad, de Mac en de Apple Watch & TV.

Het symbool van Apple Siri
Apple Siri nog steeds voorsprong?

In basis is Apple Siri ook ‘gewoon’ een digitale assistent om zaken makkelijker, sneller & slimmer gedaan te krijgen. En vergelijkbaar met andere smart assistents zoals Google Assistent en Amazon’s Alexa. Ook Siri wordt overwegend gebruikt om algemene taken uit te voeren. Denk aan berichten versturen, herinneringen aanmaken en afspraken in agenda’s zetten. Maar de Apple Siri kan veel meer dan dat. Door optimalisatie van de mogelijkheden van Siri voor íeder specifiek Apple device, helpt ze je de gehele dag door op heel vlakken. En krijg je altijd de juiste hulp; waar je ook bent. Vaak ook proactief. En soms zelfs voordat je het vraagt…

dagelijkse routine

De Apple Siri is dus een snelle en makkelijke manier om handige, nuttige en vooral alledaagse zaken te (laten) doen. Siri zet een ochtendalarm voor je. Maar ook je 10 minuten pizzatimer. En herinnert je aan je kookclub. Of aan dat bioscoopavondje met je leuke vrienden. Vraag Siri dan gelijk om de route naar die bioscoop of bekijk de rest van je agenda voor die dag. De Apple Siri voert het voor je uit en informeert je. Alles gebaseerd op jouw eigen leven, op jouw gewoontes en gebruiken en op jouw eigen routine. Apple Siri kan zelfs anticiperen op hetgeen je nodig zou kunnen hebben om je snel door je dagelijkse taken heen te helpen.

Siri helpt je niet alleen bij die dagelijkse zaken, maar heeft ook het antwoord op je dagelijkse vragen. Check snel wat feiten, maak een berekening of vertaal een zin in een andere taal. Het enige wat je hoeft te doen is het gewoon even te vragen. Ook weet Siri de wat minder dagelijkse zaken te vertellen zoals de locatie waar je jouw auto hebt geparkeerd. En organiseert ze een taxirit naar de bios voor je. Of laat je weten wanneer je moet vertrekken op basis van de verkeersdrukte. En vindt precies die leuke foto van je kinderen tussen een gigantisch aantal verschillende bestanden.

Apple Siri proactief

Ook als je er niet om vraagt, dan is Siri proactief aanwezig op de achtergrond als jouw eigen persoonlijke assistent. Als Siri bijvoorbeeld een evenement herkent in een email of ander bericht, dan suggereert ze om deze aan je kalender toe te voegen. Je hoeft alleen maar JA te zeggen. Of NEE. En op geen enkele moment hoef je jouw smartphone of tablet dan ook maar op te pakken. Je roept Siri gewon met je stem aan…

’Hey Siri, wek me om 7 uur morgenochtend’, ‘verdeel de rekening van €78 in drie delen’, ‘zet een herinnering om mijn kleren bij de stomerij te halen als ik van werk wegga’. Maar het gaat verder dan dat: ‘hey Siri, hoe zeg je dank je wel in het Chinees?’, ‘hoeveel dollar is 45 euro vandaag?’, ‘laat mijn vakantiefoto’s uit Thailand van vorige zomer zien’ of ‘open de presentatie waar ik gisteren aan heb gewerkt’. De mogelijkheden lijken eindeloos.

altijd in verbinding

Met Siri ben en blijf je verbonden met de wereld zonder dat je ook maar een vinger uit hoeft te steken. Siri belt je vrienden voor je om nog even na te praten over die gezellige avond. Of stuurt een tekstbericht dat je écht trek heb in die heerlijk lasagne schotel als je weer eens in de file achter het stuur zit. Maar helpt je ook als je letterlijk je handen vol hebt; of juist lekker ongedwongen en ongestoord on-the-go bent midden in een leuke stad. Ze biedt zelfs proactief ondersteuning aan. Bijvoorbeeld om je collega’s alvast te informeren dat je wat later voor de meeting bent. Zo blijf je naadloos en zonder moeite in contact met iedereen.

‘Hey Siri, bel Julia via de speaker’, ‘lees mijn laatste bericht voor’, ‘stuur Julia een bericht via WhatsApp dat ik er over 30 minuten ben’… je bedenkt het en Siri doet het.

muziek

Net als Google Assistant en Alexa is ook Siri een handige assistent op muziek gebied. Siri vindt namelijk precies het nummer wat jij wilt horen. Je hoeft het Siri alleen maar te vragen…. ‘Hey Siri, speel iets wat ik leuk vind’, ‘welk liedje is dit?’, ‘speel wat hiphop uit de negentiger jaren voor me af’, ‘speel de nieuwste van Drake’ of de gebruikelijke trivia zoals ‘hey Siri, wanneer is dit liedje voor het eerst uitgekomen?’

Siri werkt ook naadloos samen met Apple Music. Dat betekent nog meer gemak. Je hoeft Siri alleen maar te vragen naar het nieuwste nummer wat je wellicht leuk vind. Of om gewoon je favoriete muziekalbum op te zetten. En vragen te beantwoorden over je favoriete DJ, zanger of rockband. Ook hier is Siri weer proactief. Ze kan zelfs suggereren om je favoriete playlist op te zetten als je bij de sportschool aankomt. Of als je in de auto stapt; op weg terug naar huis.

slim huis

Naast de gebruikelijke taken zoals streamen van muziek en de herinneringen voor een afspraak, gaat Siri een stap verder. Siri is namelijk ook een slimme manier om je slimme huis aan te sturen. Met alleen het gebruik van je stem kun je in principe al je slimme apparaten in je eigen huis bedienen. Maar ook hun status checken of zelfs een aantal zaken gelijktijdig laten doen. In de home app maak je bijvoorbeeld een scene aan ‘ik ben thuis’. En zodra je die aanroept gaat de garagedeur open, de voordeur van het slot en de verlichting in je gang en woonkamer aan.

Of gebruik gewoon losse commando’s zoals ‘Hey Siri, doe de lampen aan in de woonkamer’, ‘laat de oprit camera zien’, ‘is de garagedeur dicht?’ of ‘zet de verwarming hoger.’

Blijf(t) leren

Hoe meer je Siri gebruikt, hoe meer hulp ze je kan bieden. Siri blijft van jou en door jou leren. Daarnaast maakt de moderne ‘machine learning’ technologie Siri steeds slimmer. Je kunt Siri ook nog verder personaliseren om nog handiger gebruik van te maken. Kies uit één van de meer dan 20 talen die Siri kan spreken, waaronder Nederlands. Vertel Siri wie je gezinsleden zijn. En spel de moeilijke en minder gebruikelijke woorden voor Siri om ze in de toekomst wel te kunnen herkennen.

sluiproutes

Apple heeft aan Siri ook een bijzondere feature toegevoegd, namelijk de shortcuts. Deze sluiproute maakt de zaken die je vaak doet nog makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je favoriete kop koffie iedere ochtend. De Siri shortcuts komen gewoon op je ‘lock screen’. Tik op de shortcut zodra die op je scherm of in je zoekresultaten wordt gesuggereerd en je bent klaar. Je kunt shortcuts toevoegen aan de apps die je vaak gebruikt. Daardoor krijg je nog sneller toegang tot je favoriete apps. Stel dat je vaak reist… De volgende keer dat je een reisroute maakt in een app zoals bijvoorbeeld Kayak, toets dan ‘toevoegen aan Siri’ in en kies een omschrijving zoals ‘reisroute’. De volgende keer komen je vluchtnummers, -tijden en hotels meteen boven drijven als je naar je reisroute vraagt.

Doordat steeds meer apps deze Siri functionaliteit integreren, kan Siri ook steeds meer voor je doen.  Zelfs meerdere dingen tegelijkertijd in meerdere apps. Er is namelijk ook een specifieke shortcutsapp beschikbaar. Deze app komt met een gehele bibliotheek vol met handige sluiproutes om uit te kiezen zoals bijvoorbeeld ‘ga naar huis’. Roep dit naar Siri en ze stuurt een bericht met je verwachte aankomsttijd, zet je playlist aan en zoekt de snelste weg naar huis in het drukke verkeer. En dat allemaal tegelijkertijd vanuit één app en één stemcommando. Vanzelfsprekend kun je ook je eigen handige ‘shortcuts’ aanmaken om jouw regelmatig terugkerende taken of activiteiten te stroomlijnen.

privacy

Siri houdt jouw persoonlijke informatie privé en veilig. Siri is ontworpen om zo veel als mogelijk offline te leren; dus gewoon direct op jouw device. Dat betekent dat zoekopdrachten en aanvragen niet met jouw identiteit verbonden zijn. En– meer belangrijk – jouw persoonlijke informatie niet wordt verzameld om te (laten) gebruiken door adverteerders of andere organisaties. Een end-to-end encryptie zorgt er daarnaast voor dat niemand bij de data kan die tussen je apparaten wordt verstuurd. En dus voor niemand toegankelijk is. Zelfs niet voor Apple zelf.

remmende voorsprong?

Siri wordt – volgens vele gebruikers – inmiddels echter voorbijgestreefd door collega’s als Google Assistent en Amazon’s Alexa.  Deze hebben onder meer een betere stemherkenning en krachtiger ‘zoek & vind’ functionaliteiten. Juist die twee punten maken Assistent en Alexa superieur voor hetgeen op dit moment nog het meeste van slimme assistenten wordt gevraagd… het beantwoorden van ‘domme’ vragen.