Amazon Echo

Het bekendste ‘huis’ van Amazon’s slimme assistent Alexa is de Echo speaker serie. Dat is een reeks van stemgestuurde speakers waarmee je Alexa aan kunt roepen. Vraag om je favoriete muziek via Spotify en – poef – daar is het. Maar ook het laatste nieuws, de weersvoorspellingen, een herinneringsmelding of de uitslag van je favoriete sportclub. Alexa vertelt je alles. Zelfs het plaatsen van een bestelling voor je koffie en het vinden van ‘het beste Italiaanse restaurant’ in jouw buurt zijn een fluitje van een cent. De Echo luistert secuur en Alexa beantwoordt jouw vraag; ongeacht de omgevingsgeluiden en de richting waarin de Echo staat. De Echo is dus samen met Alexa eigenlijk een algemene en uitgebreide, op spraak gebaseerde zoekmachine van Amazon.com. En daarmee een echte IPA – ofwel een intelligente persoonlijke assistent – zoals Amazon het zelf noemt.

De Echo is in heel veel varianten leverbaar. Klein (Echo Dot), groot (Echo Plus) en zelfs met een scherm (Echo Spot & Show)

op commando

De Echo doet niets zonder jouw opdracht. Roep ‘Alexa’ – of één van de andere alternatieven ‘Amazon’, ‘Echo’ of ‘Computer’ – en de ring om de Echo licht blauw op. Hét teken dat de Echo naar je luistert. Je kunt Alexa op een normaal spraakniveau aanroepen want de Echo heeft maar liefst 8 ingebouwde microfoons. En verstaat je dan ook uitstekend; zelfs als je op zo’n 10 meter afstand staat. Als je niet wilt dat Echo altijd meeluistert, dan kun je tijdschema’s instellen of gewoon de ‘mute’ knop indrukken; herkenbaar aan het doorgestreepte microfoontje.

internationale versie

Voor Nederland zijn de Europese versies beschikbaar van de Echo, de Echo Dot en de Echo Plus. Deze worden met een Nederlandse stekker en Nederlandse instellingen geleverd. Maar zonder Nederlandstalige ondersteuning van Alexa. Dat gaat voorlopig nog in het Engels of Duits. Ook worden nog niet alle functies volledig ondersteund. We kunnen bijvoorbeeld geen producten te kopen of direct de verkeers­informatie of het nieuws opvragen. Het weerbericht werkt wel en via de app heb je toegang tot een goedgevulde bibliotheek met Alexa skills voor de Echo. Hiermee kun je externe diensten activeren en daarmee wel de verkeersinformatie en het laatste nieuws opvragen. Ook kun je zo Alexa en de Echo aan je slimme apparaten koppelen.

niet te duur

Wil je eens rustig experimenteren met slimme technologie en niet gelijk te veel geld uitgeven, kies dan voor de Echo Dot. Door zijn lage prijs en indrukwekkende technologie buitengewoon interessant voor iedereen die wil ervaren wat een slimme assistent allemaal kan betekenen.

geluidskwaliteit

Echo Dot

Voor nu hebben we alleen nog de Echo Dot op z’n geluidskwaliteit getest. En – om eerlijk te zijn – het geluid dat uit het kleine puckvormige luidsprekertje komt is zeker niet slecht. Je kunt de kwaliteit vooral vergelijken met het geluid wat uit de kleine bluetooth speakers komt zoals de Bose Soundlink, de JBL Flip of de Fresh ’n Rebel Rockbox. Vind je dat niet genoeg sluit dan de Echo Dot eenvoudig aan op een goede geluidsinstallatie of luidspreker via de 3,5 mm audio-uitgang.