Sonos Beam

In ons overzicht is de slimme soundbar Sonos Beam wellicht een wat vreemdere eend in de bijt. Het is namelijk niet zo zeer een slimme speaker zoals we die kennen van de Sonos One, de Google Home of de Amazon Echo. Maar als bijzondere luidspreker een aanvulling op je televisie of je home sound sytem. Toch willen we je deze slimme soundbar Sonos Beam vooral niet onthouden. Hoe mooi is het om straks ook je televisie namelijk met je stem te bedienen. Weg met die domme zapper…

De slimme soundbar Sonos Beam staat mooi onder een televisie.
slimme soundbar Sonos One maakt van je televisie een bioscoop

Upgrade je TV met slimme soundbar Sonos Beam

De slimme soundbar Sonos Beam is een intelligente, compacte maar geavanceerde soundbar die het geluid – en straks ook het bedieningsgemak – van je TV een volledig nieuwe dimensie geeft. De Beam speelt alles af wat jij leuk vindt… tv programma’s, films, muziek, radio, podcasts, audioboeken, games en is zelfs geschikt voor Apple AirPlay. Met de spraakversterking is iedere dialoog uit een film of TV programma onnavolgbaar helder. De slimme soundbar Sonos Beam is compact vormgegeven en past dan ook perfect in kamers met een beperkte omvang. Maar het geluid is groots. Beam is zowel te plaatsen op je TV meubel als eenvoudig &veilig aan de muur te bevestigen met de speciaal door voor ontworpen muurbeugel.

Omdat de Beam onderdeel is van het draadloze Sonos sound system, voeg je eenvoudig meer speakers aan de Beam toe voor een nog rijker geluid. Maak in combinatie met bijvoorbeeld een paar Sonos One’s of Play 1’s een compleet home cinema systeem. Voeg dan ook de Sonos Sub nog toe en iedere film geeft je dat bioscoop gevoel. Of koppel je Beam eenvoudig via je eigen wifi netwerk aan je Sonos speakers in andere kamers en maak zo je eigen multiroom sound systeem. Stotterend of instabiel wifi netwerk op momenten? Niet fijn…maar voor de slimme soundbar Sonos Beam geen probleem. Koppel Beam via de ethernetkabel aan je huisnetwerk en je luistert altijd en ongestoord.

1-2-3

Installatie is kinderlijk eenvoudig. Steek destekker van Beam in het stopcontact en sluit hem aan op je tv met de HDMI kabelof de meegeleverde optische audiokabel. Download daarna de Sonos app en volg gewoon de instructies. Binnen een paar minuten ben je ready-to-go…

toffe sound, dude!

Met een full range van woofers en speakers maakt de Beam van je TV een studio met premium geluid. Zo worden onder meer vijf D-klasse digitale versterkers ingebouwd. En zijn die perfect afgestemd op de eigenlijke speaker drivers en de akoestische opbouw van de klankkast. Om het geluid verder te perfectioneren worden vier full-range woofers gebruikt om stemmen op middenfrequenties zeer getrouw weer te geven en diepe & rijke basklanken te genereren. Waarbij drie passieve radiatoren zorgen voor luchtverplaatsing binnen in de Beam om zo de basklanken een nog warmere klank te geven. Verder is de Beam voorzien van een tweeter voor de heldere en duidelijke hoge frequenties in onder meer dialogen. Is dat voor een dialoog toch onvoldoende zet dan de spraakversterking aan voor meer helderheid en je mist geen woord meer.

Vrouw die wakker ligt door televisiegeluid.
nachtmodus laat de rest van het huis slapen

Leuke feature is ook de nachtmodus, waarbij je tv kunt kijken zonder het hele huis wakker te houden. Vanzelfsprekend kun je zelf nog de bas en treble tonen instellen om je sound helemaal naar eigen smaak te finetunen. Niet alleen specifiek voor je Beam maar – als je wilt – voor alle aangesloten Sonos speakers tegelijk.

handig

De Beam is gebruiksvriendelijk en op meerdere manieren te bedienen. Op het bovenpaneel zit de touchbediening voor het volume, de tracks, play/pauze en de in-/uitschkeling van de microfoon. Waarbij led indicatoren de status, mute stand en de gesproken feedback aangeven. Maar Beam is ook heel digitaal en kan via je smartphone of tablet ook met de gebruiksvriendelijke Sonos app bediend worden. Die is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Maar straks wordt het echt leuk. Dan is de Beam een volwaardige digitale assistent in je huis.

beter voor later

Beam is namelijk klaar voor stembediening en de slimme assistentie van bijvoorbeeld Amazon’s Alexa. Beam luistert naar je met maar liefst vijf ‘farfield’ microfoons met echo onderdrukking op meerdere kanalen en mist daardoor geen enkel woord. En door een geavanceerde beamvorming ook niet op afstand. Daarnaast functioneert de spraak vanuit een agnostich principe. Dat betekent zoveel dat meerdere slimme assistenten via de Beam straks hun diensten kunnen verlenen. En je dus niet beperkt bent tot één keuze. Hoe handig en makkelijk zal dat zijn! Maar goed… stembediening en spraakherkenning zijn vooralsnog niet officieel beschikbaar in Nederland. En komen in de toekomst eenvoudigweg beschikbaar door een software update. Het is nog niet bekend wanneer die update beschikbaar is. Daarnaast is de Beam al wel compatibel met AirPlay op Apple iOS [11.4 en hoger].

luistervink?

Staat de luisterfunctie van Beam dan de hele dag aan? Zodra de stembediening in Nederland geactiveerd is en jij dat wilt, dan kan dat ja… Maar het hoeft niet. Luisteren kan aan staan. Én uit… Je gebruikt daarvoor de ‘mute’ knop op de soundbar. Maar ook bij aan luistert de Beam alleen maar op commando door het aanroepen van bijvoorbeeld Alexa.

Verschillende woorden n een woordcloud
slimme sounbar Sonos Beam luister niet altijd mee…

We hebben diverse stukken geschreven over de manier waarop bijvoorbeeld de Google Assistent en Amazon’s Alexa daarbinnen met onze privacy en gegevens omgaan. Klik daarvoor op de links. Een brandend led lampje zorgt er in ieder geval voor dat je altijd duidelijk ziet of de microfoon van je speaker actief is. Je kunt dan bijvoorbeeld Alexa aanroepen. Brandt het lampje niet, dan staat de microfoon uit.

Beam & Google Assistent

In 2019 zal Google Assistent in de Sonos Beam geïntegreerd worden. Dat betekent dat we Beam alles kan zoals boven beschreven. Maar dan met behulp van de slimme assistentie door de Google Assistent.

Goed te weten is dat Sonos producten steeds weer verder worden verbeterd door regelmatige, automatische software updates; zowel de voor speakers zelf als voor de Sonos app.