slim licht & sfeer

iedere lichtkleur komt met een ander effect…

Goede verlichting in huis is bijna een basisbehoefte. En slimme verlichting kan heel veel voor je betekenen op het gebied van comfort en gemak. Je voelt je altijd welkom thuis want je hoeft nooit meer thuis te komen in een donker huis. Je beleeft muziek, games en films vele malen intenser door een koppeling met he slimme lampen. En je kunt de verlichting overal bedienen. Gewoon met je stem of – zo je wilt – met een app of smartphone of tablet. Maar slimme verlichting kan ook je stemming beïnvloeden. De kleur en intensiteit van licht bepaalt namelijk hoe we ons voelen. Zorg er dan ook voor dat je zowel de helderheid als de kleur en tint van je verlichting aan kunt passen. Met slimme verlichting stel je dat precies in zoals jij dat wilt. En bepaal je zelf de sfeer op ieder moment in iedere ruimte…

belang van licht en kleur in huis

Je staat er niet altijd bij stil… maar kleur speelt een ontzettend belangrijke rol in ons dagelijks leven. Kleuren roepen namelijk emoties op; net als geuren. En die emoties hebben weer een belangrijke invloed op ons lichaam, onze geest maar met name op ons gevoelsleven. Licht speelt dan ook een belangrijke rol in de manier waarop we de wereld en kleuren om ons heen ervaren. Stel je zelf maar eens voor… op een zonnige dag met veel licht komen kleuren écht tot leven en voelen we ons overwegend positief & energiek. Maar een donkere, bewolkte dag geeft een geheel ander effect. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat we in de donkere dagen van de herfst en winter onszelf krachtiger, comfortabeler ontspannener kunnen voelen. Dat kunnen we doen door het slim toepassen van licht en kleur met slimme verlichting. Niet alleen in je eigen vertrouwde omgeving, namelijk je (t)huis. Maar ook op je werkplek.

effecten van kleurverlichting

licht voorkomt de winterblues

Kleur en verlichting en de combinatie daarvan spelen in het interieurdesign dan ook een belangrijke rol. Los van de ruimtelijke effecten, geeft het ruimtes namelijk een specifieke sfeer. En die sfeer heeft een sterke invloed op iedereen die zich die ruimte bevindt. Er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van kleur op lichaam, geest en aanverwante emoties. Op basis van de resultaten is er zelfs een alternatieve geneeswijze ontwikkeld die gebruik maakt van kleurverlichting namelijk chromotherapie. Deze therapie wordt ook wel toegepast bij mensen die last hebben van de winterblues. Kleurverlichting kan dus je gevoel positief beïnvloeden. Maar soms ook het tegenovergestelde effect hebben. Denk dus goed na over de kleuren en intensiteit van de verlichting die je op diverse momenten in huis of op werk inzet.

de juiste kleur

kleur heeft een vooraf bepaald effect op de menselijke geest

Elke kleur heeft dus z’n eigen effect op lichaam en geest. Afhankelijk van je stemming of die dingen die je gaat doen, kun je met slimme verlichting de kleur en intensiteit kiezen die daar bij past. Voor een avondje lezen is een koelere, heldere, rustige kleur comfortabeler dan stimulerend zacht rood. Bijna iedere kleur heeft standaard een bepaald effect op lichaam en geest. Om je meer inzicht te geven en te helpen om de juiste keuzes te maken, hebben we die effecten kort en krachtig samengevat. Met dit overzicht zie je snel wat de invloed op je geest en lichaam kan zijn. Zodat je altijd in de juiste mood bent. Jij bepaalt. Kies dus je kleur en relax; of juist niet….