wat betekent

Onderstaand tref je een lijst aan met diverse termen. Klik op de + om er meer over te lezen.

agnostisch
Letterlijk: zonder godsdienst. de term wordt echter vaak door speaker fabrikant Sonos gebezigd om aan te geven dat de Sonos slimme speakers zometeen op ieder spraakplatform kunnen draaien.
Apple AirPlay

AirPlay is een functie van Apple die audiovisuele data streamt naar een Apple TV of AirPort Express van een computer met iTunes of vanaf een iPhone, iPod touch en iPad.
geofencing
Geofencing is letterlijk ‘het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van GPS’. Je vind deze service terug in veel mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Diverse (geofencing) app’s maken daar gebruik van. Er zijn dan ook veel toepassingen denkbaar. Zoals het automatisch aan laten springen van je slimme verlichting als je bij huis aankomt. Of het voorverwarmen van je huis via een slimme thermostaat als je van werk vertrekt.
HDMI ARC
De meeste tv’s hebben twee tot vier HDMI-poorten, waarvan er één wordt aangeduid als ARC, wat staat voor Audio Return Channel. De HDMI ARC-port syncchroniseert audio en beeld.
IoT - Internet of Things
The network of physical devices, vehicles, home appliances, and other items embedded with electronics, software, sensors, actuators, and connectivity which enables these things to connect, collect and exchange data.
kelvin

De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt in Kelvin  (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht. Denk bij een lage kleurtemperatuur aan een heel warm geel licht en bij een hoge lichtkleur aan een koel helderwit licht. De kleurtemperatuur geeft dus aan hoe warm of koud het licht is. Vaak worden ook de termen extra warmwit (2700K), warmwit (3000K), neutraal wit (4000K) of koel wit licht (6500K).
lumen

Vroeger kozen we een lamp uit op basis van wattage. Dat zegt iets over het energieverbruik; de energie die de lamp per seconde verbruikt.. Maar niets over de lichtopbrengst. Daarvoor kijk je naar het aantal lumen; de hoeveelheid licht die een lamp per wattage uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe hoger het wattage en daarmee de lichtopbrengst. En dat verschilt weer per lamp. Een spaarlamp of led lamp is energie zuiniger dan een traditionele gloeilamp en beschikt dus over meer lumen per watt. Vergelijk dus de lumen met elkaar in plaats van wattages.
modulerend
Veel moderne cv-ketels hebben een ‘modulerende’ functie. Een modulerende cv-ketel ‘vraagt’ aan een slimme thermostaat wat de huidige en de gewenste kamertemperatuur is. De cv-ketel rekent daarna zelf uit hoeveel vermogen er nodig is, en wanneer precies, om de juiste temperatuur te bereiken of te behouden.
QR-code
Een QR-code is een geavanceerde barcode, waar een bepaalde functie aan gegeven kan worden en waarin veel informatie opgeslagen kan worden. QR-codes worden veel gebruikt in productadvertenties en reclame. Dat is handig omdat er meteen wat specifieks gebeurt zodra de code gescand wordt. Iedereen kan gratis QR-codes aanmaken en een QR-code vervalt nooit meer. Een QR-code kan heel veel informatie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam, een telefoonnummer, een SMS, een Google Maps lokatie, je contactgegevens of een directe link naar bijvoorbeeld een social media pagina. Om de QR-code te lezen, kun je een QR Reader downloaden op tablet of smartphone. Dat is een programma’s waarmee QR codes gescand kunnen worden. Scannen doe je door de camera op de QR-code te richten.
zigbee
Zigbee is een communicatieprotocol dat ervoor zorgt dat je slimme apparaten in contact staan met elkaar. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld WiFi en Bluetooth. Zigbee is een zogenoemd ‘mesh’ netwerk. Dit betekent dat elk apparaat in verbinding staat met minimaal twee andere sensoren. Het Zigbee protocol heeft meerdere voordelen. Zigbee apparaten gebruiken allereerst zeer weinig energie. Daardoor gaan ze erg lang mee gaan op een batterij. Zigbee apparaten staan daarnaast niet alleen in contact met een centraal punt, zoals je router of een hub, maar ook met elkaar. De sensoren geven signalen door aan elkaar, waardoor het bereik vergroot wordt en apparaten elkaars functie over kunnen nemen. Zodra een apparaat uitvalt, is het systeem nog steeds in staat om met elkaar te communiceren. Zigbee is vooral geschikt voor apparaten die vaak continu aanstaan en weinig energie moeten verbruiken. Slimme verlichting van Philips Hue maakt bijvoorbeeld gebruik van Zigbee.
z-wave

Z-wave is een communicatieprotocol dat ervoor zorgt dat slimme apparaten in contact staan met elkaar. Dat is qua principe vergelijkbaar met bekende systemen zoals WiFi en Bluetooth. Z-wave is een ‘mesh’ netwerk. Dit betekent dat elk apparaat in verbinding staat met diverse andere sensoren. En zo steeds het signaal vanaf de bron doorgeeft. Je kunt zo moeiteloos slimme lampen, de slimme thermostaat en gordijnen, een intelligente camera of slim beveiligingssysteem en slimme deursloten bedienen met een app of stem assistent én deze ook op elkaar kan afstemmen. Voor een compleet Z-wave netwerk heb je een aparte hub nodig. Of minimaal 1 apparaat wat wordt geleverd met een Z-wave hub.