runners up

Naast Google, Amazon en Apple heeft ook Microsoft de laatste jaren een slimme assistenten ontwikkeld namelijk Cortana. Verder heeft ook het Zuid-Koreaanse Samsung zich in deze technologie verdiept en aansluitend de Bixby gelanceerd. Onderstaand gaan we kort op al deze assistenten in. Voor nu nog beknopt, maar gezien alle ontwikkelingen op dit vlak breiden we ook de informatie over Cortana en Bixby steeds verder uit.

Microsoft Cortana

Ook Microsoft heeft een virtuele assistent ontwikkeld, namelijk Cortana. In eerste instantie was Cortana alleen beschikbaar op desk- en laptops die op Windows 10 draaien. Inmiddels is Cortana ook beschikbaar voor heel veel andere toepassingen zoals Harman Kardon’s slimme speaker Invoke, de Xbox One, Windows Mixed Reality en – in de Verenigde Staten en China – zelfs ook voor Apple’s IoS en Google’s Android. Bronnen stellen dat Cortana ook beschikbaar gaat komen voor Amazon’s Alexa platform.

ook slim

Evenals al haar collega’s kan Cortana heel veel. Met de opdracht ‘hey Cortana’ opent zich een zee van mogelijkheden. Cortana kan je herinneren aan tijden, plaatsen en mensen, maar ook e-mails en teksten versturen, je agenda beheren, muziek afspelen, de weersverwachting vertellen, lijstjes maken & onderhouden, informatie opzoeken met behulp van de zoekmachine Bing en iedere app op je systeem openen. Cortana concurreert dan ook op alle fronten met andere assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa.

internationaal

Cortana praat al een redelijk mondje verschillende talen. Zowel Engels als Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans worden ondersteund. De beschikbaarheid is wel afhankelijk van het software platform en de regio waarin Cortana wordt gebruikt. Cortana is nog niet beschikbaar in het Nederlands. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de Engelse Cortana op je devices geïnstalleerd te krijgen. En het mooie is… je kunt het zo instellen dat Cortana alleen reageert op jouw eigen stem… Daarnaast beschikt Cortana ook over skills om je verder te helpen. Skills om je leven makkelijker te maken. Maar ook om je slimme huis te managen. Licht, temperatuur en nog veel meer.

Samsung Bixby

De nieuwste loot aan de stam van de op stem gebaseerde kunstmatige intelligentie is Bixby. De Zuid-Koreaanse elektronica fabrikant Samsung introduceerde Bixby in maart 2017 als belangrijkste functie op het vlaggenschip de Galaxy S8 smartphone. Als je wat laat op een receptie komt, zorg dan in ieder geval voor een speciaal cadeau…En dat heeft Samsung ook meegenomen. Samsung stelt namelijk dat Bixby een significante verbetering is op al hetgeen al beschikbaar was. Volgens Samsung is Bixby ontwikkeld om een diepere app integratie te hebben. Hierdoor kan alles op je smartphone met je stem bediend worden. Om dat voor elkaar te krijgen is Bixby ontwikkeld om in samenhang met en in de context van andere app’s te functioneren in plaats van simpel op zichzelf.

ambitieus

Daarnaast heeft Samsung duidelijke doelen voor en met Bixby als de toekomstige gebruikersinterface voor smartphones. Hiervoor is bijvoorbeeld een eigen Bixby knop in de S8 geïntegreerd. Belangrijk om te realiseren is dat Samsung naast smartphones ook slimme  televisies en allerlei andere IoT gedreven elektronica en devices produceert. Als Samsung dan ook maar een fractie van haar visie op Bixby kan waarmaken, dan wordt het niet alleen de nieuwe standaard voor kunstmatig intelligente assistentie, maar wellicht ook een verbindend platform voor een volledig geïntegreerd slim huis.