slimme camera

Met een slimme camera zie je precies wat er in je huis gebeurt.
een slimme camera geeft je altijd en overal zicht op hetgeen je dierbaar is

’s Middags vanaf je werkplek even kijken of de honden niet op je nieuwe bank in de woonkamer liggen… je buitencamera automatisch aan zodra de zon onder gaat… de temperatuur omlaag zodra jij het huis uit gaat…
Het kan allemaal met een slimme camera. En een koppeling met andere slimme toepassingen via je slimme assistent of je slimme speaker. In de hedendaagse wereld speelt de slimme camera een steeds belangrijker rol in ons leven. We beveiligen ons huis. En we slaan automatisch de beelden van onze peuter die in onze afwezigheid kraait van plezier in de cloud op om ze later te delen met opa en oma. Ook ontvangen we een bericht zodra een onbekende de oprit betreedt en hebben we er ’s nachts een paar ogen bij. “Alexa, laat me de beelden zien van de camera op de oprit”…. Met een slimme camera is niets onmogelijk.

een slimme camera laat beelden van de oprit zien
met een slimme speaker en slimme camera vraag je eenvoudig om beelden van je oprit

In dit blok informeren & inspireren we je over dit slimme extra paar ogen in en om je huis. Een slimme camera – ook wel slimme IP camera genoemd – wordt voor de beveiliging van huis en directe omgeving veel gebruikt in combinatie met een slimme speaker of in een complete smart home toepassing. En is voor de meeste gebruikers een eerste belangrijke stap in het slim monitoren van de woonomgeving. Met een slimme camera maak je je leven veiliger, makkelijker en leuker. Enkele bekende merken zijn Netatmo, Nest en Arlo.

wat is een slimme camera

Camera’s die anders reageren op verschillende soorten beelden en situaties, camera’s die mensen en dieren herkennen en camera’s die in het donker zien alsof de zon volop schijnt. Met de hedendaagse technieken is alles mogelijk. Een camera is slim wanneer je die kunt bedienen met je slimme speaker of een app. Waardoor je bijvoorbeeld automatisch meldingen krijgt, als er wat aan de hand is. Een slimme camera kijkt namelijk als een extra paar ogen met je mee. En dat is heel handig. Vooral op díe plaatsen waar jij niet bent. Of alleen op de momenten dat jij dat wilt. Zo houdt je goed zicht op, in en rondom je gehele huis. Maar ook op je andere eigendommen. En op alles wat je dierbaar is. Een slimme camera kan overal gebruikt en opgesteld worden; zowel binnen als buiten.

beeld van slimme camera op kleurrijk hip interieur
een slimme camera geeft perfect zicht op woonomgeving

Vaak wordt een slimme camera vrijstaand geplaatst. Maar ophangen aan muur of plafond kan vanzelfsprekend ook. Als je de lens richt op een plek die jij belangrijk vind, kun je bijvoorbeeld via een app op je smartphone of tablet permanent mee kijken. Daar hoef je dan dus geen laptop of computer meer voor te hebben. En je hoeft er zelfs niet thuis voor je te zijn. Want het kan vanaf iedere plek ter wereld. Je hebt wel een internet verbinding nodig. Zo bescherm je jouw eigendommen en kun je monitoren wat er bij je thuis gebeurt.

hoe werkt een slimme camera

In een slimme camera zit een supersnelle computerchip die met de nieuwste technologieën onder meer beelden kan analyseren. Daarmee kan de camera bewegingen herkennen en op basis daarvan  automatisch bepaalde acties ondernemen. Die acties, scenes of scenario’s zijn geheel programmeerbaar en vanzelfsprekend afhankelijk van jouw eigen wensen. De hedendaagse  slimme camera’s hebben dan ook vele slimme snufjes aan boord en zijn zo perfect in te stellen voor een specifieke locatie, doel of moment. De slimme camera kan daarnaast met vele soorten sensoren samenwerken. Daarmee kun je dus een prima beveiligde, slimme omgeving creëren.

een slimme camera herkent het verschil tussen mens, dier en objecten

En de camera’s worden steeds slimmer. Ze kunnen zelfs onderscheid maken tussen mensen, dieren en auto’s. En beseffen daarmee dus wat ze zien en herkennen zo precies wat er beweegt. Je ontvangt dan wel een bericht als er onbekenden rondhangen op de plek waar de camera op gericht staat. En niet als het je kat is die ’s nachts thuiskomt. En ook niet bij die auto die voorbij rijdt. Er zijn namelijk ook camera’s met gezichtsherkenning. Die herkennen dus zelfs wie er beweegt. Of juist niet waardoor je een notificatie ontvangt via een app op je bijvoorbeeld je smartphone. Of het huisalarm hoorbaar en zichtbaar afgaat, alle lampen aanspringen en de gordijnen open gaan. En ook een bericht en een livestream met beelden uit wordt gestuurd naar de bewakingscentrale.

man kijkt opgenomen beelden van slimme camera terug
ook met een slimme camera kijk je achteraf de opgeslagen beelden terug

Los van wel of geen notificaties kunnen bewegende beelden altijd gewoon automatisch opgeslagen en bewaard worden. Zodat je zaken later altijd kunt bekijken en verifiëren.

waarom een slimme camera

De functionaliteiten van de vroegere bewakingscamera gaan dus inmiddels veel verder dan alleen het permanent – of op gezette tijden – opnemen van beelden. En achteraf of middels permanente monitoring bekijken wat er is gebeurd. Slimme camera’s kunnen dat vanzelfsprekend ook, maar brengen ook heel veel extra slimme functionaliteiten. Daardoor hebben we nog meer controle wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid. Maar de slimme camera brengt daarnaast ook gemak en plezier. Onderstaand hebben we de drie onderwerpen verder uitgewerkt.

veilig

Slimme camera’s brengen in beeld wat er in je omgeving gebeurt. Daarmee heb je meer controle over en zicht op je omgeving. Wat op een positieve manier bijdraagt aan en groter gevoel van veiligheid.

met een slimme camera verhoog je het gevoel van veiligheid
 • routines: zodra zich een ongewenste gebeurtenis voordoet, krijg je een bericht op bijvoorbeeld je smartphone. En die notificatie kun je combineren met andere slimme apparaten in je huis. Denk aan het aanspringen van de verlichting, het afspelen van muziek of het openen van de gordijnen. Als je via je slimme speaker alle devices met elkaar verbind, zijn de mogelijkheden voor waarschuwingen eindeloos.
 • herkenning: voorkom onnodige meldingen. Een slimme camera is namelijk in staat om gezichten te herkennen. Maar ook om huisdieren te registeren. En zelfs om objecten te onderscheiden. Laat dus je alarmsysteem gewoon aanstaan als je thuiskomt. Wees niet bezorgd over die langsrijdende auto’s. Of laat je kat gewoon in huis rondlopen. Pas als er echt wat aan de hand is, wordt je geïnformeerd. Bekijk dan gelijktijdig de live stream op je smartphone en bel eventueel gelijk 112… veiliger wordt het niet.
 • nachtzicht: de meeste slimme camera’s zien ’s nachts net zo duidelijk als overdag. Door de toepassing van gevoelige infrarood led lampjes mist je slimme camera geen enkele beweging. En kun je ’s nachts rustig slapen. Ook zijn er camera’s die dat aanvullen met een zeer gevoelige lens. Die lens heeft aan het klenste sprankje licht voldoende om alles te kunnen volgen. Toch makkelijk om dan zo de kinderkamer in het donker monitoren.

gemak

Een slimme camera is vooral bedoeld voor veiligheid en beveiliging. Maar maakt je leven makkelijker door kleine handigheden.

hond die wacht voor de deur opgenomen met slimme camera
een slimme canera brengt gemak
 • uitbreidbaar: je hoeft niet in één keer alle beslissingen te nemen. En gelijktijdig overal camera’s te hangen.  Een slim camera systeem is onbeperkt uitbreidbaar. Begin bijvoorbeeld met een camera voor de oprit. Kijk wat je ervan vind. En bouw dat eventueel langzaam uit met extra camera’s voor binnen en/of buiten. Kies zo dus je eigen niveau van comfort en veiligheid.
 • overal & altijd: waar je ook bent ter wereld…. met een internet verbinding bekijk je de beelden van je camera’s. Live; of achteraf. Op je smartphone, tablet of notebook. Precies zoals jij het wilt. En wanneer jij het wilt. Indien je hebt gekozen voor camera’s met een geluidsfunctie, dan kun je zelfs meeluisteren. Hoor de regen vallen vanaf je Balinese strandbedje in de zon. Of praat met je dochter die geen zin had om dat theateravondje mee te maken.
 • slimme assistent: “hey google, speel de tuincamera op de woonkamer televisie.”, “Alexa, open de opritcamera op de slaapkamer televisie.” Bedien je slimme camera middels een slimme assistent op je telefoon of gewoon met je slimme speaker. En bekijk de live stream van je camerabeelden op ieder willekeurig slim scherm.

plezier

een slimme camera brengt ook veel plezier

Naast veiligheid en gemak is een slimme camera natuurlijk ook gewoon fun. Hoe leuk is het om tijdens het koken van je lievelingsmaaltijd een blik te kunnen werpen op je slapende kittens in de schuur. Of om op afstand je tweede huis in de gaten te kunnen houden. Of om zelfs je slimme Nest camera te gebruiken als spreekbuis voor Google Assistent. “hey Google, wat is het weerbericht voor vandaag.” En pouf…. je camera is de boodschapper van goed nieuws…. wolkenloos en 25 graden Celsius.

advies over een slimme camera

Als je over wilt gaan tot aanschaf van een slimme camera en aansluitend de integratie in je slimme huis met een slimme speaker, dan zijn er een paar zaken waar je vooral op moet letten. Het is sowieso handig om van te voren al in gedachten te hebben wat je concreet met je slimme camera(s) wilt gaan doen. En vooral wat de camera zelf(standig) moet kunnen doen. Denk daarbij aan onderwerpen als beeldkwaliteit. Hoe scherp moeten de beelden zijn en wat wil je dat je camera ’s nachts ziet. Moet je camera stof- en waterdicht zijn. En ook tegen een stootje kunnen. Of juist mooi qua vormgeving zijn. Ga je voor ‘ouderwets’ bedraad of kies je een draadloze variant. Hoe wil je de beelden terugzien en bewaren en – zeker niet onbelangrijk – met welke slimme speaker gaat je camera praten…?

Vele vragen… maar de antwoorden leiden je naar de juiste keuze voor jouw thuis en slimme huis.. Klik hier voor je persoonlijke keuzehulp. Daarin zijn de meest belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden en de overwegingen daarbinnen uitgewerkt. En haal jij straks de juiste camera in huis!

selectie van slimme camera’s

Onderstaand een overzicht van veel voorkomende merken slimme camera’s. Deze zijn allemaal te integreren in een slim huis met een slimme speaker. Echter niet iedere slimme assistent werkt met alle types slimme camera’s. Onderstaand een overzicht voor Amazon Alexa, Google Assistent en Apple Siri voor de verschillende merken.

Klik hier voor een uitgebreide opsomming van de diverse types per merk. De wereld van deze technologie ontwikkelt zich echter iedere dag. Check daarom voor je definitieve keuze ook altijd nog even de site van het merk zelf. De eventuele link in het merk van de camera leidt naar een (korte) introductie video of een review.

AlexaAssistentSiriIFTTT
Nest Camjajaja
Arlo by netgearjaja
Netatmojajaja
Ringjaja

waar slimme camera kopen

Slimme camera’s zijn op veel verschillende plaatsen verkrijgbaar. Allereerst bij de logische aankoopadressen in de detailhandel zoals bol.com, coolblue, mediamarkt, expert en bcc. Gezien de aard van het artikel zijn slimme camera’s ook bij bouwmarkten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld Karwei, Gamma en Praxis. Daarnaast zijn er verschillende online shops die zich hebben gespecialiseerd in de verkoop van slimme camera’s.

slimme camera en privacy

Er zijn meerdere invalshoeken bij dit altijd gevoelige onderwerp. Er is namelijk aan de ene kant heel veel data die je slimme camera verzamelt en opslaat. Die moeten alleen voor jou toegankelijk zijn. Je wilt natuurlijk niet dat ook wildvreemden jouw beelden ongewenst kunnen zien. Daarnaast kunnen slimme camera’s – net als ieder andere slimme toepassing – algemene data over je verzamelen. Maar waarom zou een fabrikant mogen weten waar jij woont. Of met een derde partij delen op welk adres jouw camera staat… Alle leveranciers van slimme camera’s dienen zich onder meer aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houden.

het is voor derden niet relevant waar jouw camera staat

Veelal kun je tijdens de installatie zelf kiezen óf je data wilt delen, wat je wilt delen en op welke manier je dat wilt delen. Let daar dan ook goed op. En heb je al een slimme camera geïnstalleerd, controleer dan nog een keer je privacy instellingen. Overigens hebben de merken zelf ook een site waar meestal hun privacy beleid na te lezen is. Neem – in de ideale wereld – voor je aankoop of installatie alle verklaringen goed door. Of bekijk eerst goed de app die bij de camera hoort. Zodat je exact weet waar je aan toe bent. En als laatste – maar zeker niet het minst belangrijke – zorg er voor dat niemand via je camera toegang krijgt tot je thuisnetwerk. En zo bijvoorbeeld in je live stream mee kan kijken. Of zelfs mee kan luisteren.

een afschrikwekkende blik bij de gedachte aan privacy en een slimme camera
privacy en een slimme camera is een gevoelig onderwerp

Het klinkt allemaal een beetje afschrikwekkend, maar laat je vooral niet afschrikken. 100% veiligheid is nooit te garanderen; op niets. Maar er zijn wel enkele zaken die je kunt doen om je beelden veilig te houden:

 • Maak een supersterk wachtwoord. Bij de premium merken word je daar zelfs bij geholpen. Maar online zijn er veel tips te vinden over het maken van een sterk wachtwoord. De consumentenbond heeft daar een goede toelichting op gemaakt.
 • Installeer altijd zo snel mogelijk iedere beveiligingsupdate van de software voor je slimme camera. Soms moet je zelf in de gaten houden of er updates zijn. Check dat dan iedere week.
 • Controleer de mogelijkheden op je router voor het blokkeren van netwerktoegang van buitenaf.

privacy van anderen

Belangrijk nog om te realiseren… als je je eigen bezittingen beschermt, moet zelf ook rekening houden met de privacy van anderen. Je mag niet zomaar alles filmen en zeker niet alles zo maar opslaan. Kies dus een methode waarbij je zelf het minst inbreuk maakt op de privacy van anderen. En laat bijvoorbeeld je buren zien wat je buitencamera wel – en idealiter niet – kan zien van hun leven. Voorkomen van gedoe is beter dan het oplossen van vraagstukken. Ook daar heeft de consumentenbond een helder stuk over geschreven.

samenvattend

rits alle informatie over een slimme camera bij elkaar voor je een keuze maakt

De keuze voor een slimme camera in combinatie met een slimme speaker betekent:

 • gemak , plezier en gevoel van veiligheid in je eigen huis
 • volledige controle op afstand en met je stem bedienbaar
 • heel veel keuzemogelijkheden, dus altijd een oplossing voor jouw omgeving.
 • de privacy voor jezelf en je omgeving goed inrichten
 • klaar zijn voor een slimme toekomst