advies smart camera


kiezen voor een slimme camera is slimme keuzes maken

Als je over wilt gaan tot aanschaf van een slimme camera – ook wel smart camera genoemd – en je die wilt integreren in je slimme huis, dan zijn er een paar zaken waar je vooral op moet letten. Het is handig om van te voren al in gedachten te hebben wat je precies met de smart camera wilt gaan doen. En vooral wat de smart camera zelf moet kunnen. Onderstaand zijn de meest belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden en de overwegingen daarbinnen uitgewerkt zodat jij straks de juiste camera’s in huis haalt. Denk daarbij aan onderwerpen als beeldkwaliteit, slimme snufjes, binnen of buiten toepassing, draadloos of bedraad, hoe beelden bewaren, ecosysteem en veiligheid & privacy.

doel slimme camera

De ruimte en plek waar je de camera plaatst zijn sterk bepalend voor de keuze van het soort camera. Er zijn camera’s die geschikt zijn voor binnen. En versies voor buiten.

kies eerst de plaats voor je smart camera
 • Een buitencamera is onder meer bestand tegen vocht, tegen stof en tegen temperatuurverschillen. En is vaak robuust uitgevoerd en kan daarmee fysiek ook tegen een stootje. Dit type camera wordt veelal aan een buitenmuur, op een dak of aan een schutting, paal of boom bevestigd. Daarmee houd je vanaf buiten de omgeving van huis, kantoor, winkel of bijvoorbeeld je auto in de gaten.
 • Een binnencamera plaats je overwegend in een huiskamer, in een keuken of bijvoorbeeld op kantoor. Deze camera’s zien er vaak vriendelijker en mooier uit dan de versie voor buiten. En zijn vaak zelfs speciaal ontworpen om in een interieur gezet te worden zonder al te veel op te vallen. Veelal zijn ze  vrijstaand. Dat betekent dat ze een voetje hebben en zo op iedere vlakke ondergrond te plaatsen zijn. Je hoeft ze niet per sé vast te schroeven of in een muur te boren, maar zet ze dus op een kastje of tafel. Daarmee gaan ze nog eens extra ‘op’ in hun omgeving.  De meeste binnencamera’s kun je overigens ook gewoon aan de muur of het plafond monteren. Ze worden dan vrijwel altijd met de juiste montagematerialen geleverd. Een binnencamera is veelal niet waterdicht en kan daarom dus niet buiten geplaatst worden; ook niet onder een afdakje in verband met luchtvochtigheid en andere weersinvloeden. De camera is er gewoon niet voor gemaakt.

Een aantal zaken is daarnaast nog goed om te weten:

enkele tips rondom de plaatsing van je smart camera
 • Een binnencamera is niet geschikt om van binnen naar buiten te kijken. Door de weerspiegeling van het raam worden beelden niet helder opgenomen. Een buitencamera zou overigens wel binnen geplaatst kunnen worden.
 • Er zijn ook camera’s op de markt met een spraakfunctie. Daarmee kun je naast beelden zien, ook live communiceren met degene die in beeld is. Zeker het overwegen waard!
 • Als je je eigen bezittingen beschermt, moet zelf ook rekening houden met de privacy van anderen. Je mag niet zomaar alles filmen en zeker niet alles zo maar opslaan. Kies dus een methode waarbij je zelf het minst inbreuk maakt op de privacy van anderen.

aansluiting slimme camera

Er zijn twee mogelijkheden om de beelden van je slimme camera te ontvangen: draadloos en bedraad.

draadloos ligt voor de hand maar bedraad wellicht beter

Draadloos via bijvoorbeeld wifi lijkt door z’n gemak het meest voor de hand te liggen. Je plaatst de camera op iedere willekeurige plek en hoeft geen ingewikkelde kabels te trekken om beelden te kunnen zenden. Maar het is toch niet de slimste oplossing.

 • Je hebt sowieso een uitstekend wifi signaal nodig op de plek waar je de camera installeert.
 • Maar daarnaast is een draadloos signaal enerzijds gevoelig voor storingen. Denk aan een magnetron, maar ook aan een verscheidenheid aan bluetooth apparaten. Je loopt daardoor het risico dat je de live verbinding met de camera verliest.
 • En meer belangrijk nog: het signaal van een draadloze camera is bewust te verstoren of helemaal weg te drukken middels een zogenaamde ‘jammer’. Daarmee kunnen kwaadwillenden zonder verdere cameraregistratie of notificatie in en om jouw huis uitvoeren waar ze op uit zijn… Als de camera de beelden zelf opslaat op bijvoorbeeld een SD kaart, dan is dat niet zo’n groot probleem. Maar de camera de beelden eerst door moet zenden voordat ze gezien kunnen worden, dan heb je zonder signaal dus geen beeld meer.

Maar er is meer. Ook een draadloze slimme camera heeft altijd stroom nodig. Hetzij via de adapter die aan wordt gesloten op het reguliere stroomnet; hetzij via ‘Power over Ethernet’ (PoE).

met power over ethernet geef je een smart camera makkelijk stroom

Een smart amera met PoE ondersteuning krijgt dan via de ethernet kabel ook stroom aangevoerd. En die stroomaanvoer gaat nog steeds niet draadloos. Daar is nog altijd een kabel voor nodig. Wij adviseren – daar waar het kan – dan ook om een smart camera altijd bedraad op je netwerk aan te sluiten. Dat doe je middels de eerder genoemde ethernetkabel die meteen als stroomvoorziening kan dienen. Op die manier is je signaal stabiel, worden beelden razendsnel verstuurd en kan het signaal van buitenaf lastig verstoord worden.

Hoewel een ethernet kabel aanleggen vaak makkelijker is dan een stroomkabel, is het ook niet altijd mogelijk. Dan is er nog een derde oplossing; de powerline verbinding.

met een powerline adapter heb je internet via je stroomdraden

Deze adapter kan netwerksignalen via het stopcontact door de stroomdraden versturen. Je steekt de powerline adapter in het stopcontact en aan de ene kant maak je via een netwerkkabel verbinding met je router. Aan de andere kant steek je een tweede powerline adapter in het stopcontact en maakt weer verbinding met de slimme camera via een netwerk kabeltje. Een prima stabiele, veilige en snelle oplossing  zonder het trekken van kabels. Voor buiten gebruik zijn er overigens ook camera’s met een accu voorziening of zelfs een klein zonnepaneel.

beeldkwaliteit

Hoe hoger de resolutie ofwel beeldkwaliteit, hoe scherper het beeld. Maar ook hoe meer bandbreedte je nodig hebt om beelden te versturen of opslagruimte om ze op te slaan.

een hoge resolutie geeft altijd scherp beeld
 • Gebruik bij een kamer, een tuin, oprit of toegangsdeur minimaal beelden met een resolutie van 1280×720 (HD kwaliteit). En stap bij de grotere ruimtes zoals bijvoorbeeld een brede en diepe tuin of groot kantoor over op de resolutie 1920×1080 (4K kwaliteit). De resolutie bepaalt namelijk de scherpte zodat je bij grote ruimtes ook de details dan nog scherp ziet.
 • Overdag is er voldoende natuurlijk licht voor iedere camera om beelden te maken. Als je daarnaast ook in het donker helder wilt zien, kies dan voor een camera met nachtzicht. Deze camera’s zijn uitgerust met infrarood verlichting (IR), waardoor je ook in het pikdonker een beeld krijgt van ongenode gasten. Vaak zitten er dan rondom de lens van de camera’s kleine IR led lampjes die ’s nachts aanstaan, waardoor nachtelijke beelden zuiver worden.
 • Duurdere camera’s hebben daarnaast lenzen die gevoeliger zijn voor licht. Daardoor kunnen die met al heel klein beetje omgevingslicht zoals een lantaarnpaal of tuinlamp nog heldere beelden opnemen. 

Naast de beeldkwaliteit is ook de kijkhoek relevant voor hetgeen je terug kunt zien. Het aantal graden geeft aan hoe breed het zichtveld van de camera is.

de kijkhoek geeft het gebied aan wat je kunt zien

Houdt plm. tot 65 graden aan voor kleinere objecten een deur of oprit. Voor een kleinere kamer of bijvoorbeeld een balie is een kijkhoek tot plm. 90 graden een goed uitgangspunt. Kies voor overige toepassingen altijd voor meer dan 100 graden.

beeldopslag

Na de keuzes kwaliteit van de camera, de resolutie van de beelden en de wijze van versturen, is de vraag hoe je de beelden wilt opslaan. Beelden van je slimme camera opslaan is handig wanneer je niet alles live in de gaten wilt houden. Als er iets is gebeurd, bekijk je bovendien achteraf de beelden. Handig bij diefstal of schade. Want je kunt meestal niet de hele dag alle beelden op een scherm via je app volgen. En wilt waarschijnlijk alleen de beelden zien waar wat op gebeurt. Voor die opslag zijn twee mogelijkheden: lokaal of in de ‘cloud’.

beelden kun je lokaal opslaan of in de cloud
 • Bij de cloud opslag sla beelden van je camera eenvoudig en veilig op; veelal op de servers van de fabrikant. Maar ook op servers van bekende providers zoals Dropbox, OneDrive of Google Drive. Zo bekijk je met een internet verbinding overal ter wereld de opgenomen beelden terug. Je hebt daarnaast geen enkele zorg opslagruimte of -mogelijkheden. Je betaalt hiervoor meestal wel een maandelijks bedrag. Maar jouw camerabeelden staan wel op een externe server, waar je zelf geen echte controle over hebt.
ouderwets lokaal opslaan ook een goede methode
 • De tweede mogelijkheid is lokaal opslaan. Daar zijn meerdere methoden voor. Er zijn camera’s waar je een SD kaart of USB stick in kunt steken. Op die manier bewaar je de beelden op de camera zelf. Maar zijn ze ook weg als de camera of het opslagmedium onverhoopt door derden weggenomen word. Verder is de opslagcapaciteit beperkt. Daarnaast kun je ook lokaal opslaan op de harde schijf van je laptop of pc. Maar ook op een NAS (netwerk harde schijf) of op een DVR. Dat zijn externe opslagapparaten die aansluit op je netwerk waardoor je pc of laptop niet altijd aan hoeft te staan. Bij al deze lokale media is diefstal van de beelden minder voor de hand liggend dan bij lokale opslag op de camera. Bij lokale opslag heb je in ieder geval nooit (abonnements)kosten om beelden op te slaan of lang te bewaren. En heb je zelf de volledige controle over je opgeslagen beelden. Je zult wel zelf voor een back-up van je beelden moeten zorgen.

Verbind je jouw bewakingsbeelden vanwege privacyredenen liever niet met het internet? Gebruik dan je pc of laptop om de opnames op te slaan. Die computer is via het netwerk verbonden met jouw camera. Doordat je de beveiligingsbeelden op je pc opslaat, blijven ze binnen jouw veilige netwerkomgeving. Om de beelden op te slaan moet je pc dag en nacht aan staan.

slimme assistent

Ook een slimme camera kan naadloos geïntegreerd worden in een slim huis. En praat met een slimme speaker.

Denk bij handige functies aan het inschakelen van je slimme verlichting als een slimme camera iets ‘verdachts vaststelt. Kijk dan ook goed welke toepassingen je zou willen combineren met je slimme camera. En controleer of ze allemaal naadloos werken met je slimme speaker en je camera. Bijgevoegd een overzicht met de slimme assistenten waar veel voorkomende camera merken mee werken. Maar check voor alle zekerheid ook altijd nog even de site van de fabrikant zelf. Denk naast je slimme assistent ook altijd aan het gratis IFTTT platform. Daar kun je leuke en handige dingen mee doen. Ook handig… sommige merken bieden complete beveiligingspakketten aan. Daarbinnen is de camera onderdeel van een compleet systeem met sensoren en melders.

dus…

na het doorlopen van de keuzes is de rest een a-b-c ‘tje

Het lijkt makkelijk… even een smart camera’tje halen, ophangen en klaar is Klara. Dat is ook volledig waar. Maar afsluitend kunnen we wel stellen dat je echt een aantal wezenlijke keuzes moet maken voordat je die smart camera koopt. En als je daar de antwoorden op hebt gevonden, dan is het inderdaad niet moeilijker dan dat…!