Google Assistent

oorsprong

De Google Assistent – ofwel Assistant in het Engels – is een uitgebreide, slimme, stemgestuurde assistent die ontwikkeld is door Google. De Assistent is in mei 2016 in de Verenigde Staten gelanceerd als opvolger van Google Now. Dat was een dienst met allerlei persoonlijke informatie op basis van je woon- en werklocatie. Ook de activiteiten die je leuk vindt en je geplande reizen werden daar in meegenomen. Die digitale assistent was in eerste instantie alleen beschikbaar in de slimme messaging app Google Allo. Later was deze voorloper van de Google Assistent ook op alle Google Pixel smartphones bruikbaar. Sinds maart 2017 is Google Assistant wereldwijd uitgerold naar de meeste smartphones. In mei 2018 volgde de uitrol van de Nederlandstalige versie.

Assistent is menselijk

We kunnen een ‘menselijk’ gesprek aangaan met de Google Assistent. Je kunt de Assistent vragen stellen. Je krijgt dan antwoord of ze vraagt door. En je kunt ook opdrachten geven. Daarnaast  denkt de Assistent voor je vooruit. Ze kan je ’s ochtends uit zichzelf waarschuwen voor eventuele files op weg naar werk. En brengt ook aankomende afspraken onder je aandacht. De mogelijkheden van de slimme Assistent zijn nog veel uitgebreider dan dat. Zo is het mogelijk een restaurant bij jou in de buurt te zoeken, reviews te checken en vervolgens telefonisch direct een tafel te reserveren. Maar ook films en series via Netflix af te spelen, je agenda te beheren, radio te luisteren, een wekker voor morgenochtend te zetten of te vragen of het druk is op de weg.

en hyperslim

Google Assistent werkt met spraakcommando’s. Dat doen ook haar collega’s zoals Alexa van Amazon, Siri van Apple en Cortana van Microsoft. Door het aanroepen van ‘oké Google’ of ‘hey Google’ kun je de Assistent activeren en vervolgens opdrachten geven, informatie laten zoeken of andere slimme apparaten laten bedienen.

Google stelt dat de Assistent wel slimmer is dan genoemde collega’s. Door de enorme omvang van data waar Google inmiddels over beschikt, heeft de Assistent overal wel een antwoord op of is verdere hulp beschikbaar. In mei 2018 demonstreerde Google dat de Assistant telefonisch een afspraak met de kapper kan maken. Waarbij de kapster zelfs niet doorhad dat ze met een machine sprak… Ook een tafel reserveren bij een dame die de Engelse taal wat minder goed machtig is, was een fluitje van een cent. Luister en kijk naar onderstaande fragmenten…

Google Assistent maakt afspraak met kapper

Het mooiste vinden wij dat de Assistant exact de goede vragen stelt, pauzeert op het juiste moment en zelfs menselijke stopwoorden zoals ‘uhhh’ en een “mm-hmm” gebruikt voor extra realisme. Pricesless!
Ook is het boeken van bijvoorbeeld vliegtickets al mogelijk met Google Assistent via vliegmaatschappijen zoals KLM en Transavia.

niet alleen smartphone

De Google Assistent is beschikbaar voor smartphone & tablet (Android 6.0 Marshmallow en hoger of Apple IoS). Maar inmiddels ook voor (Android) televisies, smartwatches en slimme speakers zoals de Google Home. Ook de nieuwste modellen auto’s worden met Google Assistent uitgerust.

Doorontwikkeling en gebruikservaringen maken de Assistent sinds de introductie steeds slimmer. Door het gebruik van de slimme speaker Google Home kunnen we met Google Assistent – naast het stellen vragen, voeren van gesprekken en geven van opdrachten  – ook meer dan 5.000 smart home apparaten bedienen. Google heeft dan ook jarenlang tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de Assistent die feitelijk door kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing is gevormd. Hierdoor biedt Google die spraakherkenning van hoge kwaliteit.

Google Assistent praat Nederlands

En die kwaliteit beperkt zich niet alleen tot het Engels! Google Assistent kan zelfs een complexe taal als het Nederlands prima begrijpen. Dat is momenteel ook hét verschil met collega’s zoals Alexa, Siri & Cortana. Die zijn (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. Google Assistent praat en snapt niet alleen Nederlands, maar begrijpt ook de Nederlandse cultuur. In plaats van een vertaalmachine heeft Google namelijk een creatieve schrijver in dienst genomen om de Nederlandse Assistent te maken. Dat merk je op alle fronten; vooral door lokale – droge – humor, kennis en tips.

Met de Nederlandse Google Assistent vind je de dichtstbijzijnde Appie
appie bij jou

Vraag je om de dichtstbijzijnde ‘Italiaan’ of ‘Appie’, dan krijg je de pizzatent of jouw Albert Heijn in de buurt te zien. Ook zijn er gevatte verwijzingen naar de Volendamse palingsound, het Koningshuis en andere Nederlandse onderwerpen in grappen te vinden. Google Assistent is dan ook gewoon Nederlands. En heet niet voor niets officieel Assistent is plaats van het Engelse Assistant.

leer van ons

Hoe meer we de Assistent met z’n allen gebruiken, hoe intelligenter ze wordt. En hoe beter ze ons zal helpen. Ze beheerst namelijk nog niet altijd het Nederlands helemaal perfect. Het zijn vooral kleine dingen – zoals verkleinwoordjes – die (nog) niet altijd worden herkend. ‘Hey Google, vertel me een grapje’ werkt dan niet terwijl het gebruik van het woord ‘grap’ wel de gevraagde hilarische antwoorden geeft. Ook de volgorde in een zin geeft wel eens verwarring… Roep je ‘hey Google, heb ik vandaag een paraplu nodig?’, dan begrijpt ze je niet. Maar draai je de zin om en zeg je ‘heb ik een paraplu nodig vandaag?’ dan krijg je wel het juiste antwoord.

Dit soort detail vergissingen zijn waarschijnlijk allemaal van korte duur. Door ons gebruik leert ze snel en continu bij. We schrijven ze omdat de Assistent vooralsnog alleen maar met een vrouwelijke stem praat, mannen zijn uiteraard voor de toekomst voorzien.

meer actie in Assistent

Omdat Google Assistent heel veel kan maar kennelijk niet toch niet iedere vraag kan beantwoorden, zijn er ‘Actions on Google’. Vergelijkbaar met apps op je telefoon heb je ‘actions’ voor je Assistent. Dit zijn speciale toepassingen die zijn ontwikkeld door anderen en gebruikt worden door de Google Assistent.

Met de Nederlandse Google Assistent vind je makkelijk een heerlijk recept.

Check even de status van je pakketje bij PostNL, vraag Albert Heijn om een recept van gehakt met bonen, vertel Eneco de verwarming lager te zetten en voeg bij Jumbo even hagelslag toe aan je boodschappenlijstje. Door te zeggen ‘oké Google, praat met….’ krijg je meteen de juiste toegang. Zeg je ‘oké Google, praat met Albert Heijn’ dan hoor je ‘oké, ik haal Albert Heijn erbij’. Vervolgens kun je inderdaad vragen wat er in de bonus is, een recept zoeken en de ingrediënten op je boodschappenlijstje zetten en direct bestellen.

Met Actions in de Nederlandse Google Assistent traceer je makkelijk een pakje bij postNL.

Deze Actions kunnen dan ook van alles zijn: audio & video fragmenten bij de NOS, een weerkaart via Buienradar of een productadvies bij Andrélon. Echt iedereen – dus ook jij en ik – is trouwens vrij om zijn eigen Action te bouwen en aan de Assistent toe te voegen. Daar hoef je echt geen groot bedrijf voor te zijn. Als je zelf een handige functie hebt bedacht, dan lees je op de site van Google hoe je een eigen Action bouwt.

Hey Google, praat met…

De Nederlandse Google Assistent praat via Actions met veel bedrijven.


Maar weer terug naar het gebruik… soms voldoet een enkele regel tekst al om een Action te activeren maar vaak  moet je Actions dus eerst even aanroepen voor die handigheidjes. ‘Hey Google, praat met bol.com’ en – poef – je kunt je vraag aan Bol’s chatbot Billie stellen en bijvoorbeeld een selectie van cadeaus voor je laten maken. De resultaten worden daarna naar je telefoon gestuurd. Makkelijk als 1-2-3. 

Er zijn inmiddels een flink aantal Nederlandstalige Actions in Google Assistent beschikbaar zoals die van Albert Heijn, Bol.com, Buienradar, Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO NCRV, MediaMarkt, NOS, PostNL, QMusic, NPO, Rabobank en Transavia.

lekker slim: Google Home

De Nederlandse Google Assistent nu ook via de Google Home bereikbaar.

De Google Assistent kan dus veel; heel veel…. van het afspelen van je favoriete muziek tot het beantwoorden van trivia vragen. Maar er is meer; veel meer! Sinds oktober 2018 is namelijk de Google Home in Nederland leverbaar. Google Home is een slimme speaker waarin de Nederlandse Google Assistent is verwerkt. Via de Google Home speaker kun je niet alleen muziek luisteren en bellen, maar heb je een eigen handsfree hulp in huis.

superieur?

Hoewel de Assistent één van de jongste assistenten is, lijkt het momenteel wel de meest intelligente assistent te zijn. Waardoor ook de Google Home snel de Nederlandse huishoudens zal gaan veroveren. Google Home kan bijvoorbeeld tot zes verschillende personen onderscheiden op basis van de verschillen in hun stem. En kan darmee dan ook persoonsgebonden ‘Actions’ uitvoeren. En ook nog eens in onvervalst Nederlands; echt wel tof!