slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat zit je er ook tijdens barre winters warmpjes bij.

Iedere ochtend lekker ontbijten in een heerlijk voorverwarmde keuken. Of via je smartphone de temperatuur in je huis regelen… Een slimme thermostaat maakt het mogelijk. Op deze pagina informeren & inspireren we je over dit handige hulpje in huis. Een slimme thermostaat wordt veel gebruikt in combinatie met een slimme speaker of in combinatie met andere smart home toepassingen. En maakt zo je leven makkelijker, geeft meer wooncomfort en bespaart energie. Enkele bekende merken zijn Nest, Tado en Toon.

We vertellen je onder meer wat een slimme thermostaat precies is en hoe een slimme thermostaat werkt. Maar ook waarom een slimme thermostaat een slimme keuze is, hoe je de juiste keuze kunt maken en waar je de thermostaat kunt kopen.

wat is een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een apparaat dat je cv-ketel aan kan sturen. Het is een doorontwikkeling van de vroegere klokthermostaat. Met een slimme thermostaat krijg je nog meer grip op je energieverbruik en is de temperatuur in je huis altijd comfortabel. Maar je kunt ook gebruik maken van veel  handige snufjes zoals bediening via je stem. Heel slim dus. Maar door toepassing van nieuwe technologieën past een slimme thermostaat zich ook aan jouw dagelijkse leven aan. En is daarnaast op afstand bedienbaar en geeft inzicht in het energieverbruik.

je energieverbruik via een slimme thermostaat in tabelvorm
een slimme thermostaat geeft duidelijk inzicht in verbruik

Een slimme thermostaat is overigens niet hetzelfde als een slimme meter of een energieverbruiksmanager.

hoe werkt een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat onthoudt de temperatuur die jij prettig vindt en zet zichzelf lager als je weg bent. Zo verspil je geen energie meer aan het verwarmen van een leeg huis. Hij weet wanneer je thuis aanwezig bent, leert (van) je dag- en weekritme en past zich aan jouw dagelijks leven aan. Op basis van die gegevens regelt de slimme thermostaat je verwarming en daarmee het meest gunstige stookgedrag. Een slimme thermostaat biedt ook de mogelijkheid om handmatig dag-, weekend- en weekprogramma’s in te stellen. Daarnaast is de slimme thermostaat vanaf iedere willekeurige plek ter wereld bedienbaar vanuit een app. En vaak ook te koppelen met een slimme assistent zoals Amazon Alexa, Google Assistent of Apple Siri.

waarom  een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is vooral handig, maar brengt ook wooncomfort en bespaart geld en energie. Deze elementen lichten we onderstaand verder toe.

handige snufjes

in de toekomst is je slimme thermostaat vanaf je arm te bedienen.
een slimme thermostaat komt met slimme snufjes
 • Op afstand bedienbaar. Met een app of via een website bedien je de verwarming met je smartphone. Hierdoor staat de verwarming nooit meer onnodig aan. Of is je huis juist al lekker warm als je thuis komt. Naast aan/uit kun je namelijk op afstand ook de precieze temperatuur in huis regelen; waar je ook bent. En of je nu eerder thuis komt dan gepland, langer moet doorwerken of een weekendje weg bent.
 • Stembediening. Vraag een slimme speaker zoals Sonos OneGoogle Home of Amazon Alexa om de verwarming hoger te zetten. Of juist uit te doen als je weggaat. Door integratie met een slimme assistent maak je de thermostaat een onmisbaar onderdeel van je slimme huis.
 • Geofencing. Ben je onderweg naar huis, dan gaat de verwarming alvast aan en kom je thuis in een lekker warm huis.
 • Aanwezigheidssensor. Met bewegings- of lichtsensoren wordt vastgesteld of er mensen in huis aanwezig zijn. Daarmee kan de slimme thermostaat zichzelf automatisch in- en uitschakelen. Ook wordt geofencing daar soms voor gebruikt.

comfort

een blije familie door het comfort van een slimme thermostaat
een slimme thermostaat brengt comfort voor de hele familie
 • Persoonlijke programma’s. Je kunt een slimme thermostaat op verschillende manieren programmeren en zo diverse tijdsschema’s inregelen. Daarmee is het mogelijk om vooraf te bepalen welke temperatuur de kamers in je huis moeten hebben op de verschillende momenten van de dag. De verwarming gaat dus aan wanneer jij dat wilt. Op ieder specifiek moment van de dag en iedere dag van de week.
 • Verschillende kamers. Met sommige slimme thermostaten kun je verschillende zones inregelen. Dat betekent dat je de ene kamer meer of minder kunt verwarmen dan een andere. In aanvulling op de thermostaat zijn dan wel slimme radiatorkranen nodig.
 • Zelflerend. Een slimme thermostaat leert van jouw leven, gebruiken en gewoonten. Zo leren slimme thermostaten je ritme, zodat je huis altijd een aangename temperatuur heeft als je thuiskomt. Sommige thermostaten houden zelfs rekening met de buitentemperatuur, waardoor je altijd op het juiste moment de juiste temperatuur hebt.

besparing

Globaal 75% van onze energiekosten zit in de verwarming van ons huis en het gebruik van warm water. Met een slimme thermostaat kun je daar flink op besparen.

met een slimme thermostaat bespaar je snel stapels geld
bespaar energie, geld en het milieu met een slimme thermostaat
 • Efficiënt. Slimme thermostaten gaan slim om met gas en gebruiken de cv-ketel op een efficiëntere manier. En dat resulteert in een lagere energierekening, waarbij besparingen van 20% – 30% volgens verschillende fabrikanten mogelijk zijn.
 • Inzicht. Door de mogelijkheid je verbruik te monitoren, snap je waar de kosten zitten. En kun je het energieverbruik verder verlagen. Daardoor gebruik je minder gas, stoot je minder CO2 uit en draag je bij aan een schoner milieu.
 • Handmatig. Naast het op afstand bedienen, de persoonlijke programma’s en het zelflerende vermogen, kun je de slimme thermostaat ook nog steeds handmatig bedienen. En zo altijd de temperatuur op momenten toch nog iets lager zetten voor een beter verbruik en een grotere besparing.

advies over een slimme thermostaat

Er is in Nederland en België een grote verscheidenheid aan slimme thermostaten verkrijgbaar. En iedere gebruiker heeft in een review over iedere thermostaat wel een eigen mening. Maar hoe maak je nou de juiste keuze voor jouw eigen situatie?!

Bij het kiezen van een slimme thermostaat zijn twee dingen belangrijk: het soort verwarming in huis en je persoonlijke voorkeuren. Allereerst zijn er twee verschillende verwarmingssystemen: stadsverwarming of je eigen centrale verwarming. Heb je (stads)verwarming die niet wordt geregeld door een eigen thermostaat, dan heb je sowieso nog een warmteregelaar nodig om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken. Beschik je wel over een eigen cv-ketel? Dan heb je de keuze tussen een ‘aan/uit’ thermostaat en een modulerende variant. De ‘aan/uit’ versie is altijd een goede keuze. Als je cv-ketel geschikt is voor een modulerende thermostaat, kies dan daar voor. Dan bespaar je namelijk nog meer geld en energie.

Als je bovenstaande vast hebt gesteld, is het belangrijk om je eigen voorkeuren inzichtelijk te maken. Naast het bedrag wat je er voor uit wilt geven, zijn drie onderwerpen daarbinnen van belang. Wil je kamers apart aansturen middels zone regelingen, welke spraak assistent wil je gebruiken en wat vind je mooi in huis. Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, volgt de logische keuze vanzelf.

selectie van slimme thermostaten

Onderstaand een overzicht van veel voorkomende merken en typen. Al deze thermostaten zijn zelflerend en te bedienen via een slimme speaker. Maar niet iedere slimme assistent werkt met iedere thermostaat. Onderstaand een overzicht voor Amazon Alexa, Google Assistent en Apple Siri. De wereld van deze technologie ontwikkelt zich echter iedere dag. Check daarom voor je definitieve keuze ook altijd nog even de site van het merk zelf. De eventuele link in de naam van de thermostaat leidt naar een (korte) introductie video of review. 

AlexaAssistentSiri
Toonja
Tado V2jaja
Tado V3+jajaja
Nest learning V3jaja
Nest Eja
ThermoSmart advancedja
ThermoSmart V3 ja
Netatmojaja
Honeywell Lyric T6/ T6R
jajaja
Honeywell Evohomejaja

waar slimme thermostaat kopen

Slimme thermostaten zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Allereerst vanzelfsprekend bij de logische aankoopadressen van winkeliers zoals bol.com, coolblue, mediamarkt, expert en bcc. Gezien de aard van het artikel zijn de thermostaten echter ook vaak te koop bij je lokale installatiebedrijf. Vaak bieden zij dan ook nog een separate service voor plaatsing aan. Daarnaast zijn de thermostaten ook verkrijgbaar bij de meeste energiemaatschappijen. Soms gratis of tegen kleine bijbetaling als je een energiecontract aangaat of verlengt. Maar vaak ook gewoon los te koop.

en mijn privacy…

Kijk voor de koop en installatie als een sherlock holmes naar de privacy verklaringen bij slimme thermostaten
kijk altijd goed naar privacy verklaringen bij slimme toepassingen

Er is veel data die je via slimme thermostaten zou kunnen verzamelen. De bedrijven achter de slimme thermostaten moeten zich ook aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houden. Daarnaast hebben de fabrikanten, de energieleveranciers of de apparaten zelf zoals Nest vaak een site waar hun privacybeleid te lezen is. Neem voor je aankoop of installatie de verklaringen goed door. Zodat je weet waar je aan toe bent.

samenvattend!

Samenvattend kijken we als vanuit de hoogte nogmaals naar de argumenten voor een slimme thermostaat.
de essentie van de slimme thermostaat…

De keuze voor een een slimme thermostaat samen met een slimme speaker betekent:

 • gemak en comfort in je eigen huis
 • op afstand en met je stem bedienbaar
 • volledige controle over je energieverbruik
 • inzicht in uitgaven om kostenbesparing te realiseren
 • klaar zijn voor een slimme toekomst