slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je altijd wie er voor de deur staat.
een klop op de deur is vervangen door een videobeeld

Heel lang geleden klopte we bij mensen op de deur of raam als we voor de deur stonden. Of – wat minder lang geleden – trokken we aan het touwtje dat uit de brievenbus hing. Inmiddels beschikken we over hoogwaardige technologie om (on)gevraagd onze komst aan te kondigen; de slimme deurbel met camera. En deze zien we bij steeds meer voordeuren verschijnen.

Een slimme deurbel zorgt er voor dat je huis slimmer en veiliger wordt. Met een slimme deurbel kun je bijvoorbeeld kijken wie er voor de deur staat, ook wanneer je niet thuis bent. Je kunt op onder meer je smartphone zien wie er aanbelt; waar ter wereld je ook bent. Superhandig dus om de pakketbezorger te woord te staan als je niet thuis bent. Of om te besluiten niet te reageren bij die hardnekkige deur-aan-deur verkoper. Of om te zien welke ongewenste gast er ’s nachts over je oprit sluipt!

En laten we eerlijk zijn; een slim huis is niet compleet zonder slimme deurbel. Maar waar moet je dan vooral op letten!? Op deze pagina gaan we je verder informeren & inspireren over de slimme deurbel. Die wordt veel gebruikt in combinatie met een slimme speaker of in smart home toepassingen. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld de Ring deurbel en de Nest Hello.

wat is een slimme deurbel

Een slimme deurbel is een deurbel waar een camera, speaker en microfoon aan toe zijn gevoegd. En die middels een app kan communiceren met bijvoorbeeld een smartphone. Met een druk op de knop van de bel of door beweging bij de deur of in het gezichtsveld van de camera krijg je meteen een notificatie. En kun je dus via je telefoon of tablet met beeld en geluid een gesprek aan gaan met je bezoeker. Je weet dus altijd wie er bij jou aanbelt. Zelfs –  zolang je maar internet hebt – als niet thuis bent. Het is daarmee vergelijkbaar met een video intercom. Alleen kun je hier niet de deur mee openen. Daar heb je eventueel nog een slim deurslot voor nodig.

hoe werkt een slimme deurbel

waarom een slimme deurbel

advies over slimme deurbel

Het lijkt makkelijk; de aanschaf van zo’n slim deurbelletje. Maar als je de juiste keuze wilt maken komt daar toch nog heel wat bij kijken. Iedere slimme deurbel met camera heeft namelijk weer andere features. En afhankelijk van je wensen en je woonsituatie is het wel slim om binnen je budget het juiste merk en de juiste oplossing te kiezen als vervanging van je traditionele deurbel. Waar moet je dus op letten om er voor te zorgen dat je de juiste keuze maakt?

stroomaansluiting
Kijk eerst hoe je huidige deurbel van stroom wordt voorzien. Is dat op via het 230V stroomnetwerk, maak dan voor je slimme deurbel diezelfde keuze. Is er op de gekozen plek geen stroom beschikbaar, dan kun je een stroompunt (laten) aanleggen. Of gewoon kiezen voor een draadloze deurbel. Deze werken op batterijen of op een accu. Je kunt ze dus exact plaatsen op de plek waar je zelf wilt. Batterijen en accu’s hebben de nare eigenschap dat ze vervangen of opgeladen moeten worden. Meestal is dat tussen de zes maanden en een jaar. Kijk dus goed of er een waarschuwing voor lage spanning is ingebouwd zodat je tijdig voor verse stroom kunt zorgen. Weet verder dat sommige slimme deurbellen in z’n geheel gedemonteerd moeten worden om op te laden en dat andere varianten een verwijderbare accu hebben.

wifi signaal
Om op de juiste manier gebruik te maken van je slimme deurbel, heb je een stabiel en krachtig wifi signaal (doorlink) nodig. Dat kan via het ‘standaard’ 2.4GHz signaal, maar sommige slimme deurbellen bieden ook het snellere 5.0 GHz signaal om mee werken. Belangrijk is dat je feitelijk test wat het bereik is op de plaats waar de slimme deurbel wordt geplaatst. Dat kun je doen door op die plek een speedtest uit te voeren met een laptop, tablet of smartphone. Als je te ver van de router vandaan bent, is het signaal te zwak. Dat betekent dat niet alle functionaliteiten goed werken. En de notificaties bijvoorbeeld niet doorkomen. Dat is vanzelfsprekend nooit de bedoeling. Zorg er dan ook voor dat de upload snelheid van de speedtest minimaal voldoet aan de vereisten die het merk van je slimme deurbel opgeeft. Versterk het wifi-signaal indien nodig met bijvoorbeeld een krachtiger router of een powerline adapter met wifi punt.

Beeldkwaliteit
Het belangrijkste element van de slimme deurbel is de camera. In ons onderdeel over slimme camera’s (link) zijn al veel aspecten over de kwaliteit en eigenschappen van camera’s aan de orde gekomen. De belangrijkste noemen we hier voor de volledigheid nog een keer.
Kijkhoek: deze geeft in graden weer wat de breedte van het gezichtsveld van de camera is. Dat noemen we ook wel de horizontale kijkhoek. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer de camera ziet. Bij 180 graden bestrijkt de camera een halve cirkel. Als je de slimme deurbel ook als beveiligingscamera wilt gebruiken, kies dan voor een zo groot mogelijke kijkhoek. En plaats je deurbel dan ook wel op een handige plaats met zo veel mogelijk overzicht. Als de slimme deurbel alleen bedoeld is om te zien wie er aan de deur staat, dan zijn alle merken en gangbare merken en typen qua kijkhoek prima geschikt.
Resolutie: hoe hoger de resolutie, hoe beter en scherper de beelden.Waarmee je de persoon die in beeld komt beter kunt zien. Veelvoorkomende resoluties zijn 1280×720 (HD kwaliteit) en 1920×1080 (4K kwaliteit). Indien je de camera ook voor beveiliging gebruikt, kies dan een zo hoog mogelijke resolutie.
Nachtzicht: zie ook in het donker wie er bij je langs komt of voor de deur staat. Deze feature zit niet op alle slimme deurbellen, maar geeft wel extra veiligheid en zekerheid. Zeker als je de camera van je slimme deurbel ook onderdeel hebt gemaakt van je alarmsysteem.

Communicatie
Het handigste van een slimme deurbel is dat je écht kunt communiceren met degene die voor de deur staat. Of die zich op jouw terrein begeeft. Je ziet niet alleen die persoon, maar je kunt er ook mee praten. En horen wat hij of zij zegt. En dat is vooral heel handig als je op dat moment niet thuis bent. Of niet in de gelegenheid bent om aan de deur te komen. Zo kun je bijvoorbeeld de pakketbezorger vragen of die avond weer terug te komen. Of om het pakketje in de schuur te zetten. Let er dan ook op dat je slimme deurbel ook geschikt is voor die twee-weg communicatie. Ofwel voor praten en luisteren tegelijk en voor beide partijen. Dat is namelijk niet standaard bij iedere slimme deurbel.

Bewegingssensoren
Als je echt alles in het oogje wilt houden, kun je een slimme deurbel kiezen die naast camera en microfoon uit uitgerust is met een bewegingssensor. Daarmee maak je de slimme camera een wezenlijk onderdeel van de monitoring van je huis en omgeving. Door de sensor worden bewegingen in het bereik waargenomen. En zodra die wordt gedetecteerd ontvang je een notificatie. Op de smartphone of tablet kun je dan de video openen om te zien wat er loos is. De echt slimme camera’s zien ook het verschil tussen mens en dier. Zodat je niet wordt gewaarschuwd als je kat op weg is naar huis. Voor je eigen gemoedsrust zeker de moeite van het overwegen waard!

Beeldopslag
Waar wil je de beelden die opneemt opslaan? Dat kan meestal lokaal op een SD kaart of een ander medium. Maar vaak ook in de cloud. Net als bij de slimme beveiligingscamera’s Bij diverse merken heb je daar wel een aanvullende abonnement voor nodig. Let wel op de privacy van anderen. (doorklik)

slimme speaker