Amazon Alexa

wat wil je weten…

Alexa is een digitale assistent die is ontwikkeld door het Amerikaanse Amazon. Van oorsprong is Amazon.com – met hoofdkantoor in Seattle US en opgericht in 1994  – een online boekhandel. Sindsdien zijn er naast boeken ook video’s, digitale muziek, audioboeken, videogames, consumenten elektronica, meubelen, speelgoed en heel veel andere producten aan de webwinkel toegevoegd. Hiermee is Amazon uitgegroeid tot één van de grootste online winkelplatformen ter wereld. Binnen Europa heeft Amazon onder meer vestigingen en websites in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Amazon levert ook in Nederland via amazon.nl; een Nederlandstalige versie van de Duitse site.

niet alleen een winkel

Daarnaast ontwikkelt Amazon elektronica en elektronische toepassingen zoals de Kindle e-readers, Fire tablets en Echo slimme speakers. En dus ook de digitale assistent Alexa. De assistent is gelanceerd in november 2014 en werd voor het eerst gebruikt in de Echo slimme speaker. Je kunt gewoon tegen en met Alexa praten. Speel muziek af, maak actielijsten en stel een alarm in. Of vraag allerlei informatie op zoals de weersverwachting, de verkeerssituatie, de sportuitslag van je favoriete club of gewoon het laatste nieuws. 

intelligente dame

Zoals gezegd… Alexa kan veel; heel veel! Van het afspelen van je favoriete muziek tot het beantwoorden van allerlei triviale vragen. Maar – nog interessanter – Alexa kan ook worden gebruikt om een breed scala aan smart home apparaten aan te sturen waardoor je dus een compleet intelligent huis kunt samenstellen. Het maakt niet uit welke speaker je daarvoor gebruikt: de Echo slimme speakerserie, een Sonos One speaker of een  willekeurig ander apparaat waar Alexa in zit. Met Alexa kun je altijd via je eigen stem al die smart home gadgets besturen. En het  koppelen van Alexa aan die slimme apparaten doe je in een oogwenk via de zogenaamde ‘skills’ van Alexa. Deze zijn gratis beschikbaar in onder meer de Alexa app. 

praat met me

Er zijn al ontelbaar mogelijkheden om met Alexa te praten. Waarbij er voor iedere vraag en ieder onderwerp wel weer meerdere opties zijn.
muziekAlexa. Play me some deep house. Alexa. Play Thriller by Michael Jackson
Je hebt wel een eigen playlist of aanvullend muziek abonnement nodig zoals Spotify Premium.
trivia: Alexa. How many people live in The Netherlands? Alexa. Who is the lead actor in Licence to Kill? Alexa. Roll the dices. Alexa. Pick a number between one and ten
telefoon: Alexa. Call Julia
Dit werkt alleen als je smartphone verbonden via bluetooth verbonden is met een slimme speaker zoals de Echo.
herinneringen: Alexa. Remind me to get a haircut
Vervolgens vraagt ze dag en tijdstip en geeft aan dat ze je zal herinneren.
boodschappen / to do lijst:
Alexa. I want to buy some special coffee
Je kunt koffie toevoegen aan je winkelmandje op amazon.de. En er wordt meteen gevraagd of je lid wilt worden van Amazon Prime.
onderbreken: 
Alexa. Stop. Of Alexa. Shut up.
Handig als het antwoord wat lang duurt.
fun:
Alexa. Bark like a dog. Alexa. Beatbox for me. Alexa. Sing me a love song. Alexa beam me up. Alexa. I love you.

1-2-3

Het enige wat je dus naast een slimme speaker nodig hebt is een Amazon account en de Alexa app. De installatie is eenvoudig en snel afgerond. Vergeet niet om de eenheden voor temperatuur, afstand en gewicht voor Europa in te stellen, zodat je de juiste antwoorden krijgt. Koppel Alexa dan aan je speaker en je hebt – naast een fantastische geluidskwaliteit – slimme assistentie in een willekeurige kamer op een willekeurig moment voor je beschikbaar. 

makkelijk leven

Alexa werkt dus met ‘skills’ ofwel met vaardigheden. En het is makkelijker dan je denkt om die skills aan te zetten. ‘Alexa enable Uber’ en  – poef – een ritje naar je favoriete restaurant bestel je in vervolg via je Echo speaker of een willekeurig ander door Alexa ondersteund device. De skills zijn in wezen app’s van andere bedrijven en organisaties die je – afhankelijk  van je behoeften en voorkeuren – aan  je Alexa account toe kunt voegen. Op dit moment zijn er meer dan 45.000 skills; keuze genoeg dus.

de keuze is reuze

Maar hoe beslis je welke skill je nodig hebt of welke aan te zetten? Alexa heeft daar een handige indexering voor gemaakt. En maakt daarbij gebruik van een verdeling in categorieën zoals lifestyle, eten & drinken, smart home en nog veel meer. Maar je kunt vanzelfsprekend Alexa ook gewoon vragen welke skills er nieuw zijn, zodat je als een van de eersten een nieuwe vaardigheid uit kunt proberen.

internationaal

Alexa is in diverse talen beschikbaar zoals Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Duits en zelfs Japans. Er bestaat (nog) geen Nederlandstalige versie van de Alexa. Maar een Europese versies van Amazon’s drie belangrijkste slimme speakers  – Echo, Echo Pus & Echo Dot – zijn wel officieel in Nederland leverbaar. En via die slimme speakers – met een Nederlandse stekker én Nederlandse instellingen – kunnen we officieel van de slimme diensten van Alexa gebruik maken. Qua spreektaal weliswaar alleen nog maar in het Engels (of Duits), maar het is een eerste mooie stap. Dat kan voor nu nog wel verhinderen dat Alexa uitgroeit van leuke gadget tot volwaardige assistent. De verwachting is wel dat Alexa ons binnen afzienbare tijd ook in het Nederlands gaat ondersteunen. Er zijn overigens al wel skills in het Nederlands beschikbaar zoals bijvoorbeeld van de NOS om het meest recente nieuws bulletin te beluisteren.

beschikbaarheid

Alexa is ontwikkeld om wereldwijd en zo breed als mogelijk gebruikt te worden. Naast de diverse talen, is Alexa beschikbaar via – vanzelfsprekend – Amazon’s eigen slimme Echo speakers en het Fire TV & tablet platform. Maar in de vorm van een app ook voor zowel Google Android (4.4 KitKat en hoger) als Apple IoS  devices (8.0 en hoger). En zelfs als functionaliteit binnen Cortana van Microsoft. Naast de reguliere Alexa app zijn de Echo, de Echo Plus en de Echo Dot in een Europese versie in Nederland beschikbaar. Maar Alexa is – naast de Echo – ook beschikbaar via third party devices zoals de Sonos One speakers, Sonos Beam soundbar, diverse LG televisies en de Ecobee Thermostaat.

lekker slim

Er zijn dus inmiddels vele toepassingen vanuit Alexa om een slim huis en leven te creëren; zowel geïntegreerd in een device zoals een speaker of via een ‘tussenpersoon’, een zogenaamde hub. Hoewel Alexa heel veel smart toepassingen direct kan aansturen, hebben sommige integraties namelijk een hub of bridge nodig als ‘tussenpersoon’. Vervelend? Eigenlijk wel ja, maar gezien het feit dat de huidige Alexa devices niet beschikken over de zenders om direct met deze apparaten te praten, is het een oplossing waar we voorlopig nog even mee zullen moeten leven… De meest gebruikte hubs zijn Samsung smart things en de Wink hub 2. Maar een muzieksysteem als Sonos functioneert ook perfect als centrale hub.

Onderstaand een kleine greep uit de toepassingen en merken die naadloos met Alexa samenwerken:

 • Philips Hue family (via de bridge)
 • August smart lock
 • Kvikset Evo smart lock
 • Scout alarm
 • Ring family
 • Nest family (thermostaat & camera)
 • Ecobee family
 • Honeywell thermostaat
 • Fitbit
 • Sonos play 1-3-5 (via de Echo)
 • Somos One & Beam (direct)
 • Netgear arlo Q
 • Logitech circle 2
 • iRobot Roomba
 • Neato BotVac
 • Garmin speak dashcam

Naast het aansturen van devices is Alexa ook vooral een bron van informatie en drager van diverse moderne digitale services. Denk daarbij bijvoorbeeld aan IFTT – Spotify – Uber – Google calender – Pandora TuneIn Iheart radio, etc.

privacy

Deze inspirerende dame duikt inmiddels op heel veel nieuwe en onverwachte plaatsen op, maak er dus zo slim mogelijk gebruik van. Maar om aan de slag te gaan met Alexa moet je wel vertrouwen hebben in het privacy beleid van Amazon. Het begint al met het aanmaken van een account en daarmee delen van je persoonlijke gegevens. Daarnaast gaan alle gesproken opdrachten eerst naar de almachtige servers van Amazon voordat Alexa in actie komt. Je kunt overigens al je ingesproken opdrachten bekijken in het hoofdscherm van de Alexa app en beheren en verwijderen op Amazon’s speciale pagina daarvoor. Amazon belooft om dat ook netjes voor je te doen. Alle persoonlijke informatie die Amazon verzamelt, is samengevat in de lijst op Amazon’s privacy notice pagina. Goed om te realiseren is dat niet alleen Amazon zelf gegevens verzamelt, maar ook de externe bedrijven als je een skill van hen installeert.  Is dit alleemaal zorgwekkend… daar moet iedereen voor zichzelf een mening in vormen. Het is echter niet anders dan de wijze waarop de andere partijen zoals Google en Apple met onze privacy omgaan.