advies smart verlichting

we geven je graag advies bij je keuze voor smart verlichting

kiezen voor slimme verlichting is slimme keuzes maken

Beginnen met smart verlichting en gewoon even een lampje uitkiezen… ? Wattage, fitting, kleur en klaar toch? Kan… maar niet de meest slimme start! Voor je een eerste stap zet in de wereld van slimme verlichting zijn er een aantal onderwerpen waar je over na moet denken. Want in de woonkamer wil je waarschijnlijk ander licht dan in de keuken. En een koppeling met je televisie vraagt wat anders dan een lamp in je studeerkamer. En het is ook handig dat je smart lichtbron in bestaande armaturen past. Een definitieve keuze begint dan ook een lichtplan. Daarin bepaal je wat je écht wilt. En dat vul je aan met de onderstaande overwegingen.

functie smart verlichting

de rol van smart verlichting is basis, functioneel of sfeer.
de rol van verlichting: basis, functioneel of sfeer…?

Met verlichting creëer je een bepaalde sfeer in je woning; de sfeer die je zelf graag wilt. Maar niet alle verlichting is sfeerverlichting. Licht wordt namelijk ook gebruikt voor het uitvoeren van specifieke zaken in huis. Of als oriëntatiepunt. Er is dan ook een duidelijk onderscheid tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Ieder type vraagt vanuit z’n functie in huis een andere benadering in de te maken keuzes. Benoem dus eerst voor jezelf de rol van de diverse lichtpunten in en om het huis. En kies aansluitend de slimme verlichting die daar bij past.

kleur smart verlichting

een overzicht met de verschillende kleureffecten in Kelvin van smart verlichting
iedere kleur heeft specifieke eigenschappen

Op welke plekken wil je kunnen variëren in verschillende wittinten. Of wil je zelfs kunnen spelen met verschillende in kleur en tint. Dat maakt voor de keuze van je lichtbron een wezenlijk verschil. Witte lampen zijn wel dimbaar, maar niet in kleur aanpasbaar. De kleur wit blijft dus altijd gelijk. Warmwitte lampen kun je zowel dimmen als aanpassen in kleurtoon. Dus traploos instellen van bijvoorbeeld daglicht wit naar warm kaarslicht. Kijk dus goed naar je wensen voor de kleurtemperatuur van een specifiek lichtpunt. Want iedere kleur heeft z’n eigen eigenschappen. Romantisch wit is op momenten leuk in de woonkamer. Maar niet handig tijdens het lezen of het koken van je favoriete gerecht.

Met kleurlampen kun je veel meer variëren. Die kunnen nen tot maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren aan. Van fel tot gedimd. En van knap oranje tot super wit. Maar ook alle andere kleurtonen van wit. De kleurlampen zijn doorgaans duurder dan de witte varianten. Maar met een kleurlamp kun je dus ook warm wit of gewoon wit weergeven. En alle tussenliggende kleurtonen van wit.

wattage & soort fitting

bij smart verlichting zijn wattage en fitting belangrijk voor het licht resultaat
verschillende keuzes bepalen het definitieve effect

Naast de kleur zijn er een paar technische beslissingen die je moet nemen, maar die veel invloed hebben op het effect en de sfeer van je smart verlichting. Dat gaat over wattage in combinatie met lumen. Maar ook over Kelvin en lux. Kijk op deze pagina voor een uitleg van die begrippen en de onderlinge samenhang.
Ook de fitting van je bestaande verlichting is relevant. Bij een start met slimme lampen kun je de lichtbronnen met E14 en E27 fitting meestal gewoon vervangen voor een slim exemplaar. Kijk wat je nu waar gebruikt voordat je de slimme versies koopt. Voor de GU10 fitting is dat niet altijd waar. De Philips variant is bijvoorbeeld net iets langer dan een standaard GU10 lamp. En past dus niet altijd in ieder armatuur. Check dat eerst voordat je slimme GU10 lichtbronnen koopt.

bouwstenen smart verlichting

smart verlichting kan in elementen opgebouwd worden net zoals bouwstenen
bouw je slimme verlichting op met verschillende elementen

Kies voor een basisopstelling of voor mogelijkheden met uitbreiding. Voor een simpel pakket slimme verlichting zonder wens tot uitbreiding is een startpakket een prima oplossing. Verschillende merken bieden handige voordeelpakketten met alles om je slimme lampen aan te sluiten en digitaal te laten werken. Check wel of het gekozen pakket werkt met jouw slimme speaker en je eventuele andere smart home oplossingen. Wil je éérst starten, wat experimenteren en later zeker uitbreiden, kies dan áltijd voor een pakket met een bridge. Daarmee verbind je de slimme lampen onderling draadloos met elkaar. Waarbij de bridge via wifi of bluetooth met je app of slimme speaker praat. Zo kun je alles naadloos bedienen en functioneert je app of slimme speaker als afstandsbediening. Verdere uitbreiding kan dan met losse lampen, een uitbreidingsset of accessoires zoals bijvoorbeeld verschillende sensoren.

TIPS: met een Philips Hue bridge kun je ook lichtbronnen van andere merken bedienen zoals Osram of INNR. De kleurweergave van verschillende merken lampen wijkt echter wel van elkaar af! Gebruik dus idealiter geen verschillende merken in dezelfde ruimte. Daarnaast reageert ieder merk lamp anders bij gebruik in combinatie met een Philips Ambilight televisies of andere entertainmentsystemen zoals game consoles. Gebruik daarbinnen dan ook geen verschillende merken door elkaar.

communicatie smart verlichting

de taal van je smart verlichting bepaalt wat een ander device hoort
slimme verlichting praat met je slimme huis

Slimme lichtbronnen praten onderling in een eigen taal. We noemen dat een protocol. En daarvoor is – los van een app of een slimme assistent – ook áltijd een bridge of hub nodig. Dat is een apparaat wat de lampen via het protocol met elkaar laat praten. En zelf via Wifi of bluetooth weer met je app of slimme assistent praat. Deze hub is veelal onderdeel van je startpakket. Slimme lampen maken meestal gebruik van het Zigbee protocol. Een ander protocol is Z-wave. Soms kunnen andere slimme apparaten ook via Zigbee of Z-wave met elkaar praten. Wij hanteren het uitgangspunt dat je kiest voor communicatie met je slimme verlichting en eventuele alle andere slimme oplossingen via een slimme speaker. En daarmee is het protocol niet meer relevant, maar nog wel goed om te weten. Ook zijn er slimme lampen die niet via Zigbee of Z-wave met elkaar praten en je app praten, maar direct met het welbekende WiFi. Die hebben dan ook geen hub nodig. We laten deze in onze opsomming vooralsnog buiten beschouwing.

ecosysteem

ecosystemen in het internet of things zijn puzzelstukjes die passen
maak je slimme verlichting onderdeel van een compleet ecosysteem

Kijk goed met welke soort slimme speaker en andere smart home toepassingen je slimme verlichting samen kan werken. En zorg ervoor dat het gekozen merk praat met je andere (gewenste) toepassingen. Alle toepassingen die naadloos en in dezelfde taal met elkaar kunnen praten noemen we ook wel een ecosysteem. Daarmee kan je slimme verlichting via je slimme speaker een integraal onderdeel kan worden van je slimme huis. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een sensor of thermostaat naadloos communiceert met je slimme verlichting. En puur de verlichting kunnen bedienen is leuk. Maar je slimme lampen samen laten werken met andere slimme apparaten of sensoren maakt het leven nog een stuk makkelijker. Denk daarbij aan onder meer een slimme deurbel, een slimme thermostaat, slimme camera’s en sensoren of een intelligent (rook)alarm.

Het voordeel van die integratie is dat je bijvoorbeeld je lampen kunt laten knipperen wanneer de Nest Protect rookmelder alarm slaat. Of de lampen kunt laten inschakelen zodra de Nest Cam activiteit waarneemt. Als je kiest voor het platform van je slimme speaker zoals bijvoorbeeld Alexa, Google Assistent of Siri én al je andere slimme toepassingen praten ook met die slimme speaker dan zit je altijd goed. Het maakt daarbij niet uit voor welk ecosysteem je kiest. Zowel Alexa als Google Assistent en Siri bieden volop keuze in vele toepassingen.

samenvattend

De keuze voor smart verlichting en slimme lichtbronnen is niet moeilijk, maar vergt wel wat verdieping. Start met een lichtplan en bepaal aansluitend de verschillende functie, kleuren en lichtsterktes. Zorg er verder voor dat je makkelijk uit kunt breiden en – vooral – dat je slimme verlichting met al je andere devices zoals je slimme assistent kan praten.