slimme verlichting

Slimme verlichting geeft de juiste sfeer in iedere kamer van een smart huis.
slimme verlichting brengt gemak, comfort & veiligheid

Eén druk op de knop en – pouf – je hebt een romantische sfeer met je favoriete kleur in je woonkamer. Roep ‘hey Google’ en dim het licht in de keuken tijdens dat ene gezellige etentje. Steek de sleutel in het slot en het licht in huis gaat aan. Of juist uit als je een kamer verlaat. Bespaar iedere dag weer geld en energie met de handige toepassingen van slimme verlichting en de milieuvriendelijke led technologie.

Licht speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Slimme verlichting maakt al die nieuwigheden mogelijk. Onderstaand informeren & inspireren we je over deze slimme toevoeging aan je (t)huis. Slimme lampen zijn vaak een eerste stap in de opzet van een slim huis. Slimme ledverlichting wordt dan ook veelal gebruikt in combinatie met een slimme speaker of in combinatie met andere smart home toepassingen. En slimme verlichting maakt je leven makkelijker, geeft je meer wooncomfort en draagt bij aan je veiligheid. Het meest bekende merk is Philips Hue. Maar ook Ikea is actief met diverse concepten onder de naam TRÅDFRI . En LIFX maakt concepten voor vele toepassingen.

We vertellen je onderstaand onder meer wat slimme ledverlichting nou eigenlijk is en hoe slimme verlichting werkt. Maar daarnaast ook waarom slimme verlichting een slimme keuze is, hoe je de juiste keuze kunt maken en waar je die slimme lampen kunt kopen. Waarbij we alleen maar verlichtingsconcepten noemen die met een slimme assistent zoals Alexa, Google Assistent of Siri te bedienen zijn

wat is slimme verlichting

Slimme lampen sluit je aan op het internet en zijn daardoor via wifi of bluetooth met je stem of een app te bedienen, te programmeren en in te stellen. Hierdoor automatiseer je de verlichting in je huis op basis van jouw eigen voorkeuren. Draadloos dimmen, aan- of uitzetten, van warm naar koud of gekleurd licht… de mogelijkheden lijken eindeloos. Slimme verlichting kun je overal in huis gebruiken. Maar er komen ook steeds meer toepassingen voor buiten.

de mogelijkheden met slimme lampen zijn eindeloos

Slimme lampen werken samen met andere smart home toepassingen en zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Denk aan de bekende E14, E27 en GU10 fittingen, maar ook aan ledstrips of complete lichtpanelen. Zowel in kleur als in sfeervol warmwit en als ‘daglicht’ wit. Door de technologie in slimme verlichting kun je meer dan alleen verlichten en dimmen. Namelijk licht volledig afstemmen op je persoonlijke behoeften, levensritme en -stijl, op je activiteiten en op je stemming. Automatisch, handmatig, met je stem; en op ieder moment van de dag. Steeds meer traditionele en nieuwe merken brengen dan ook een scala aan slimme verlichtingstoepassingen op de markt.

IKEA biedt een compleet concept slimme verlichting

Er zijn vier verschillende soorten toepassingen bij slimme verlichting:

 • slimme lichtbronnen: de welbekende ‘gloeilamp’ die je in een bestaande fitting kunt draaien. Deze staan constant in verbinding met elkaar en met een smart home toepassing. Je kunt ze op afstand ‘aan/uit’ zetten en dimmen. Bij diverse typen kun je ook de gewenste kleur kiezen uit plm. 16 miljoen tinten.
 • slimme fittingen: lamphouders die in een fitting geplaatst worden en er voor zorgen dat de ‘normale’ lichtbron op afstand aan- of uitgeschakeld kan worden. In sommige gevallen is de lamp ook te dimmen.
 • draadloze inbouwontvangers: deze plaats je achter de fysieke schakelaar of in het plafond. Ze reageren op het draadloze signaal dat je met een slim apparaat verstuurt.
 • slimme stekkers: deze plaats je tussen de stekker van je lamp en het stopcontact en kunnen op diverse manieren worden bediend.

Wij gaan alleen maar in op de slimme lichtbronnen. En alleen maar die slimme lampen die ook door slimme assistenten zoals Alexa, Assistent of Siri bediend kunnen worden.

hoe werkt slimme verlichting

Het begint het met één of meerdere slimme lichtbronnen. Dat kunnen lampen met de bekende E14, E27 of GU10 fitting zijn. Maar kan ook een ledstrip, een sfeerlamp of een lichtpaneel zijn. Je hebt daarnaast een goed wifi signaal nodig, een slimme speaker en een zogenoemde hub of bridge. Dat is een basisstation bij de slimme verlichting om de lampen met wifi te laten communiceren. In tegenstelling tot veel andere slimme toepassingen gebeurt dat met een apart signaal namelijk Zigbee of Z-wave. Dat is de taal waarop de lampen met elkaar en dus het basisstation communiceren. Waarbij de slimme speaker of app via dat basisstation al die losse lichtbronnen individueel of als groep kan aansturen. Na de – overwegend eenvoudige – installatie kun je dus alle aangesloten lampen met je stem bedienen. En vanzelfsprekend ook met een app via smartphone en tablet. Of als je wilt… gewoon ouderwets – maar toch ook slim – met de muurschakelaar.

Maar je verlichting is slim. Dus je kunt tijdschema’s instellen, bepaalde ‘scènes’ maken met vooraf ingestelde lichtkleuren en je verlichting koppelen aan andere smart home oplossingen! Je laat bijvoorbeeld de lampen knipperen als er aangebeld wordt. Met een merk als Philips Hue kun je zelfs je lampen laten reageren op de zonsopkomst en –ondergang. En koppelen aan de Philips Ambilight televisies of een muzieksysteem. Waarmee je verlichting meegaat met de beelden van je favoriete film. Of de beats van dat hippe muziekstuk. Door het toevoegen van accessoires zoals sensoren maak je optimaal gebruik van alle mogelijkheden van slimme verlichting.

waarom slimme verlichting

De inzet en beleving van licht gaat dus inmiddels veel verder dan het simpel aan- en uitzetten van een lamp om iets te kunnen zien. Slimme ledverlichting brengt vooral heel veel sfeer in huis. Maar is ook erg handig, draagt bij aan veiligheid en leidt tot lagere energiekosten. Onderstaand lichten we die onderwerpen kort verder toe. Maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos met slimme lampen! Ga het gewoon zelf ervaren.

beleving

Licht is er niet meer alleen om te verlichten. Met slimme verlichting wordt licht nu ook een echte belevenis. Lees hieronder waarom…

 • entertainment: je kunt met slimme lampen je entertainment  ervaring enorm verrijken door een koppeling met verschillende systemen zoals televisie, geluid en gameconsoles. Je verlichting kleurt dan mee met wat je op je scherm ziet. Of past zich aan het ritme van de muziek aan. Daarmee maak je de ervaring completer en beleef je films, muziek en games vele malen intenser.
 • routines: je kunt de verlichting van je omgeving precies afstemmen op jouw wensen. Stel daarvoor scènes met diverse kleuren en tinten in die je opslaat en steeds weer op kunt roepen. Met een scène of routine reageren meerdere lampen of smart home devices gelijktijdig op een handeling, een gebeurtenis of een bepaald moment van de dag. Dat stel je makkelijk en snel in met de bijbehorende software. In de woonkeuken eten… kies dan voor de scène met heldere verlichting. Een borrel in diezelfde woonkeuken… vraag om de scène met warme sfeerverlichting. Een filmavondje met het gehele gezin voor de buis… activeer je bioscoop scène waarin je licht reageert op beeld en geluid. Varieer zo voor elke gelegenheid en iedere sfeer. De mogelijkheden voor routines zijn eindeloos.
 • feelgood: licht kan je ook ondersteunen in je gezondheid. Het helpt je te relaxen, uitgerust te ontwaken, ontspannen in te slapen of je goed te concentreren. En met slim licht kun je daar optimaal gebruik van maken. Niet alleen door kleuren en het oproepen van stemmingen. Maar ook bijvoorbeeld met de routines. Laat de lampen in je slaapkamer automatisch aangaan zodra je wekker ’s ochtend afgaat. En langzaamaan feller worden. Alsof je met de zonsopgang wakker wordt. Of combineer je ontwaken met een wake-up light. Beleef daarmee licht zoals het bedoeld is. Lees hier meer over de effecten van slim licht op de sfeer in huis.

gemak

Stem je verlichting volledig af op jouw eigen leven. Met slimme lampen pas je de verlichting in jouw omgeving namelijk aan jouw individuele wensen aan. Voor ieder moment van de dag, elke gelegenheid en iedere stemming.

 • miljoenen mogelijkheden: bepaal een kleur, de warmte, de tint en helderheid voor elke gelegenheid en iedere activiteit. Vooraf of juist op dat specifieke moment. Stel een lamp op een bepaalde helderheid in. Bijvoorbeeld voor het moment dat je naar bed gaat. Of ’s avonds een boek leest op de bank. Maak gebruik van verschillende kleurschema’s. Bij de witte lichtbronnen stel je naast de helderheid ook de warmte van het licht in. Met de gekleurde varianten kun je miljoenen verschillende tinten instellen. En zo weer heel makkelijk de sfeer aanpassen aan het moment; bijvoorbeeld voor het lezen van een boek. Naast kleur, helderheid en warmte kun je slimme lampen ook makkelijk dimmen; individueel of per groep. Je hebt daar geen aparte dimmer meer voor nodig, maar gebruikt gewoon je app of een slimme speaker.
 • bediening: maak gebruik van je slimme speaker als je thuis bent. En van een app vanaf iedere andere willekeurige plek. “Alexa, doe het buitenlicht aan”, “hé Siri, dim de verlichting in de woonkamer naar 20%”,“hey Google, maak de slaapkamer romantisch”. Als je de eerder genoemde scènes voor je eigen gemak en beleving hebt ingesteld, verander je de uitstraling en sfeer in je woon- of slaapkamer met een druk op je app. Of je vraagt het gewoon aan je slimme assistent. Bij een koppeling met je muzieksysteem zoals Sonos start ook automatisch je favoriete muziek. Er zijn ook slimme (draadloze) wandschakelaars beschikbaar die je kunt koppelen met je slimme lampen. Ook daarmee kun je lichtbronnen bedienen of de routines oproepen. En heb je niet altijd op alle plekken een smartphone of slimme speaker nodig.
 • uitbreidbaar: het mooie van slimme verlichting is dat je bestaande verlichting heel eenvoudig slim maakt. Vervang een bestaande lichtbron door een slimme variant en – poef – de eerste stap is gezet. Je hebt namelijk meestal geen nieuwe armaturen nodig. Maar nog mooier is dat je op deze manier ook op kleine schaal en zonder hoge kosten kunt starten…
 • 1. begin met een starterspakket. 2. laat dat praten met je slimme speaker. 3. ga daar mee experimenteren. 4. breid stap voor stap steeds verder uit. Dat kan met extra lampen of andersoortige lichtbronnen zoals led strips. Maar ook met bijpassende accessoires zoals sensoren, draadloze wandschakelaars of slimme armaturen met ingebouwde verlichting. Wij adviseren wel om áltijd te beginnen met het maken van een goed uitgedacht lichtplan voor je gehele huis. Dan heb je helder waar je naar toe wilt. En is iedere verdere uitbreiding op een startpakket een hele logische vervolgstap.
een verlichtingsplan is de basis voor je slimme verlichting

veiligheid

Slimme verlichting geeft niet alleen sfeer en gemak, maar draagt ook bij aan je beveiliging en een veilige omgeving.

 • tijdsschema’s: maak gebruik van vooraf in te stellen tijdsblokken. Gemakkelijk met je stem of app in te richten. Of aan te passen. Laat de verlichting tijdens je wintersportvakantie ’s avonds automatisch om 17:00 aanspringen. En om 23:00 uit. Zonder tijdschakelklokken of andere hulpmiddelen. Of laat je slimme verlichting zelf willekeurige tijden bepalen. Het lijkt net of je thuis bent…
 • sensoren: laat met behulp van sensoren de verlichting aanspringen als je bijvoorbeeld ’s nachts de badkamer binnengaat. Of ’s avonds laat de oprit oploopt na een gezellige avond. Schakel alle lampen automatisch uit zodra je de huisdeur op slot draait en weggaat. Sensoren kunnen daarnaast zo ingesteld worden dat het licht na een bepaalde tijdspanne weer uit gaat. Of uit gaat zodra je uit het zicht bent van de sensor.
 • monitoring: slimme verlichting is ook in staat om gebeurtenissen te signaleren en zo zelfs te waarschuwen. Laat bijvoorbeeld de lampen binnenshuis knipperen zodra er aangebeld wordt. Of laat ze fel rood oplichten zodra er ’s avonds iemand langs de sensor in de achtertuin loopt. Of een bericht sturen aan een naaste als er ’s ochtends op een bepaald tijdstip nog geen beweging in de slaapkamer is gedetecteerd. Net als voor de scènes zijn hier de mogelijkheden ook talloos.

advies over slimme verlichting

Het toepassen van slimme verlichting in huis gaat wat verder dan alleen een lampje vervangen. Voordat je de eerste stappen gaat zetten is het belangrijk om een aantal basis keuzes te maken.

advies over slimme verlichting begint bij het stellen van vragen

Het begint vanzelfsprekend met de keuze van je slimme assistent. Wie ondersteunt je of gaat je ondersteunen: Alexa, Siri, Google Assistent of Bixby…? Dat maakt een eerste schifting in je keuzes mogelijk. Daarna is het eerder genoemde lichtplan je basis. Want voor je woonkamer wil je waarschijnlijk ander licht dan in je keuken. De rol van je verlichting in de ruimte is daarbinnen dan ook van belang: basis, functioneel, sfeer of accent. Daarnaast zijn het aantal lumen, de kleur, de fitting en toekomstige plannen voor uitbreiding belangrijk in je overwegingen. Hier vind je de belangrijkste keuzes terug.

selectie slimme verlichting

Onderstaand een overzicht van veel voorkomende merken slimme verlichting. Deze zijn allemaal te bedienen via een slimme speaker. Maar niet iedere slimme assistent werkt met ieder type slimme verlichting. Onderstaand een overzicht voor Amazon Alexa, Google Assistent en Apple Siri. De wereld van deze technologie ontwikkelt zich echter iedere dag. Check daarom voor je definitieve keuze ook altijd nog even de site van het merk zelf. Omdat Zigbee een speciale rol in de wereld van slimme lampen speelt, hebben we die ook vernoemd. De eventuele link in de naam van de verlichting leidt naar een (korte) introductie video of review.

AlexaAssistentSiriZigbee
Philips Huejajajaja
• Ikea TRÅDFRIjajaja??
INNRjajaja
Osram smart+jaja
WiZjajaja??
LIFXjajaja??
Trustja

waar slimme verlichting kopen

Slimme verlichting is op veel verschillende plaatsen verkrijgbaar. Allereerst bij de logische aankoopadressen van winkeliers zoals bol.com, coolblue, mediamarkt, expert en bcc. Gezien de aard van het artikel is slimme verlichting ook bij bouwmarkten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld Karwei, Gamma en Praxis. Daarnaast zijn de slimme lampen vaak ook verkrijgbaar bij  energiemaatschappijen. Soms gratis of tegen kleine bijbetaling als je een energiecontract aangaat of verlengt. Maar vaak ook gewoon los te koop. 

samenvatting

Haal ook meer sfeer in huis. Slimme verlichting brengt je thuis tot leven. Slimme lampen bedien je gemakkelijk via een slimme speaker of een app op smartphone of tablet. Bovendien linkt slimme verlichting met vele andere slimme toepassingen. 

 • bedienen met je slimme speaker of smartphone of tablet
 • innovatief en toch makkelijk in gebruik
 • creëer de juiste sfeer voor je stemming