goed WiFi

lekker bedraad…

Welke soort assistentie je ook kiest. En welke slimme apparaten je daar ook aan vastkoppelt… Het is van groot belang dat je digitale netwerk thuis perfect in orde is.  WiFi, 3G, bedraad; het maakt niet uit welke combinatie je gebruikt. Over netwerken, optimalisatie en tips& tricks voor verbetering is online ontzettend veel informatie te vinden. We gaan hier dan ook niet diep op in, maar willen wel een paar punten aanraken. Waarbij onze eerste is om zoveel mogelijk devices bedraad aan te sluiten. Altijd de beste optie!

router

Je router is de basis voor je netwerk. Gebruik vooral een krachtige router die geschikt is voor multitasking. De meeste routers van de internet providers zijn echt alleen maat basic. Er zijn heel veel goede en krachtige routers op de markt. Denk daarbij – zonder enige voorkeur te hebben – aan merken zoals Netgear, TP-Link en Linksys. Een wat minder bekend merk – maar veel gebruikt door kenners – is FRITZ!Box van het Duitse AVM. Deze bieden overwegend meer functionaliteiten dan de doorsnee router. Welk merk of model je ook kiest; schaf in geen geval een ‘basismodelletje’ aan. Bij een draadloos netwerk is goede WiFi overal in huis priceless! En zoals gezegd sluit ook zo veel mogelijk bedraad aan. Switches zijn daarvoor een goede mogelijkheid.

powerlines

Om je signaal verder te versterken – of als alternatief voor een WiFi netwerk – zijn powerline adapters een goede optie. Deze brengen het internet signaal via je elektriciteitsnet op een willekeurige plek in huis. Je maakt dus een netwerkkabel van je gehele stroomnet in huis. En dat is vooral handig wanneer je geen kabels kunt of wilt trekken. Of – met de draadloze WiFi powerline adapter – voor plekken waar je onmogelijk een goed wifi signaal krijgt. Een veel gebruikt merk daarbij is Devolo.

mesh

Huh, mesh… een nieuw begrip? Ja eigenlijk wel… het is een gloednieuwe technologie en op dit moment hét centrale thema op het gebied van krachtige thuisnetwerken. Mesh werkt vergelijkbaar als ons mobiele telefoon netwerk: je gaat van zone naar zone zonder dat je dat merkt. Soms is alleen een WiFi-netwerk namelijk voor een woning niet krachtig genoeg. En zijn er ruimtes waar WiFi erg langzaam is of af en toe uitvalt. Met een mesh netwerk combineer je meerdere apparaten tot één WiFi netwerk met maar één naam en maar één wachtwoord. Daardoor geniet je dus – vrij eenvoudig en naadloos – van maximale snelheid bij het surfen, afspelen van video’s of gamen tot in de verste hoekjes van je huis.

acces points

vergelijkbaar met mesh