Alexa app voor Windows 10

Vanaf vandaag – 9 november 2018 – is een Amazon Alexa app beschikbaar voor Windows 10 PC’s. In diverse landen kun je de app gratis downloaden in de Microsoft Store. Maar in de Benelux moeten we nog even op de ondersteuning van Alexa wachten.

geen Nederlands

Alexa spreekt nog geen Nederlands. Dat is de ook de reden dat de slimme speaker Amazon Echo nog niet in een Nederlandse uitvoering beschikbaar is. Om eenWindows 10 PC met Alexa te kunnen bedienen moeten we dus ook nog even wachten. Want de de Alexa PC app is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duisland beschikbaar. Volgend jaar komen daar meer landen bij.

Maar er lijkt wel een workaround voorhanden te zijn. Middels een Amerikaans of Duits Microsoft account kun je toch van de app gebruik maken. Verander wel de landinstellingen van je account want het volstaat niet om je simpelweg via een VPN virtueel naar één van de landen te verplaatsen waar de app beschikbaar.

instappertje

Alexa voert in Windows alleen nog eenvoudige taken uit. Vraag Alexa bijvoorbeeld naar de weersverwachting, de volgende afspraak in je agenda, het laatste nieuws, laat Alexa je wekken of zet een timer voor je pizza. Het streamen van muziek op je PC via bijvoorbeeld je Spotify account lukt Alexa echter nog niet. Ook wordenvolgend jaar meer PC specifieke spraakcommando’s gelanceerd. Daardoor wordt Alexa nog slimmer binnen het Windows 10 platform en kan dan bijvoorbeeld je PC afsluiten, het volume bedienen en webpagina’s openen. Wel kun je al gebruik maken van alle Alexa skills uit de Alexa bibliotheek die door ontwikkelaars zijn gebouwd.

plug & play

Om gebruik te maken van Alexa op je Windows 10 PC is in principe geen extra hardware nodig. Alexa gebruikt de microfoon en luidsprekers van je laptop of desktop en kan dus door het simpel roepen van ‘Alexa’ geactiveerd worden. Dat geldt echter alleen voor compatibele systemen. Overige systemen moeten iedere keer op het de Alexa icoon klikken om van haar gebruik te maken. Gerenommeerde fabrikanten als Dell, Asus, Acer, HP en Lenovo installeren Alexa inmiddels al standaard op hun systemen. Maar zonder activatie van Alexa in Nederland kunnen we ook daar nog geen gebruik van maken.

collega assistentie

Er is meer assistentie op de markt. Microsoft beschikt zelf ook over een digitale assistent namelijk Cortana, maar zoekt kennelijk toch ook de samenwerking met Amazon. Dit is niet de eerste interactie tussen beide grootmachten. Alexa concurreert wereldwijd verder met onder meer met Google Assistent, Apple Siri, en Samsung Bixby. Alleen Siri en de Assistent zijn momenteel beschikbaar in het Nederlands.